2015-11-07
如果你問我有幾掛住台灣既美食,我會答你「超掛住」,特別係台灣既芋圓!係香港想食芋圓都真係唔係一件易事,搵極都搵唔到,搵到又未必好食喎!點解會揀黎呢間?就係因為係網上面見到呢間有彩虹芋圓,仲記得之前去台灣係九份食過,之後就再無見過啦,估唔到係香港可以搵到台灣既味道!呢間既裝修真係有幾份於客棧,好有氣氛連餐牌都係寫住「客官」,令到自己好似睇到「小倩」咁揀野食果時店員見到我諗左好耐都唔知揀沙冰定豆花好,最好佢介紹沙冰話靚d,一聽到「靚d」,二話不說即刻嗌左,女人係咁架啦彩虹綜合圓黑糖沙冰($38)見到彩色既芋圓心情都好d仲有超多紅綠豆同黑珍珠,黑糖沙冰唔會過甜,食哂成碗都無問題,芋圓係偏硬既口感,幾煙韌,食完真係有感覺到台灣既感覺,完全可以encore呀朋友嗌左碗自選養生花($34)係自己揀配料,揀左凍黑豆腐花+紫米+小丸子+手工芋圓地瓜圓+杞子龍眼肉+養生黑糖水,豆花加任選4款配料$34,幾抵食,黑豆香味重,而且滑芋圓、地瓜圓幾煙韌,配埋糖水微微甜龍眼肉份量亦唔少,煮得岩岩好,唔會過硬或者過腍,食哂成碗覺得好健康呀食完就梗係拎埋張單出去埋啦係呢個時候竟然發現到有優惠!下次帶埋屋企既妹妹黎先
見到彩色既芋圓心情都好d
朋友嗌左碗自選養生花($34)
食完就梗係拎埋張單出去埋啦 係呢個時候竟然發現到有優惠!下次帶埋屋企既妹妹黎先
題外話/補充資料:
逢星期一至五下午三時至七時(公眾假期除外),凡穿校服者可獲85折優惠