2018-01-25 189 瀏覽
作為芋圓控嘅我, 每當想食甜品嘅時候都會專登去搵有得食芋圓嘅甜品店。 今次搵到呢間中式糖水, 聽閒係將台灣名產仙草芋圓配搭去中式糖水。 夜晚8點半左右去到, 店內都差不多坐滿客人, Menu 上甜品嘅選擇都唔多, 只有十幾款可以揀。桂棗雪耳湯底配芋圓一聽就知呢款係屬於清潤系列, 味道清甜, 碗糖水內面有兩大粒紅棗, 雪耳非常爽口, 配料仲有芋圓、 地瓜圓、小丸子 & 黑珍珠。椰奶紅豆沙配芋圓紅豆已經煲到起晒沙, 但唔係好食得出有椰奶味, 配料有芋圓、 地瓜圓、小丸子。總結: 每碗糖水入面嘅芋圓 & 地瓜圓數量都算OK, 咬落去嘅口感幾煙韌, 但味道偏淡, 唔太食得出芋頭 & 番薯嘅味道。

桂棗雪耳湯底配芋圓
桂棗雪耳湯底配芋圓

椰奶紅豆沙配芋圓
椰奶紅豆沙配芋圓

2018-01-24
5 分鐘 (堂食)
$25 (宵夜)