2016-04-13
每次... 係每次!我同朋友食完飯行完街,你都總係會見到聰嫂好多人,但係我唔明... 隔壁沛公其實唔差但人流明顯較少,所以我真係要幫佢平反一下。 (當然,我每次一入去就會突然好多人入,然後最後坐爆哂人.... =_=") 餐牌其實無乜點變,只係因為冬天嘅緣故,所以多左個《期間限定暖笠笠糖水》嘅餐牌不過由於呢度嘅榴槤甜品太出名,所以我就想試下啲另類啲嘅(大路啲嘅)甜品,今次就點左一直吸引我眼球嘅心花怒放$45,因為令我諗起Tony Wong 嘅著名玫瑰cake 啊~單係賣相真係拎滿分,而且都幾考功夫,係芒果唔太當造嘅季節都可以有咁甜咁深黃色嘅芒果,可見店家除左榴槤之外,都落左功夫。而最底層係用左芒果布甸去做,好香滑,而且吃得出粒粒芒果,不過我個人認為味道有點像梳打汽水~另外我又怕自己唔飽,叫左個「雪中落日」個名起得係有詩意嘅,因為其他地方應該會係叫芒果腸粉。佢唔似其他甜品舖咁加芒果汁啊、朱古力醬呀、士多啤梨醬呀咁~ 佢真係原條上 !個人喜好係乜都唔加嘅~雖然佢做唔到有卷幾卷嘅效果,不過我同朋友一致覺得個皮真係食得出好濃厚嘅椰汁味道,而且個皮亦好爽口,看來椰汁和蒟蒻粉的比例控制得不錯~由於
餐牌其實無乜點變,只係因為冬天嘅緣故,所以多左個《期間限定暖笠笠糖水》嘅餐牌 不過由於呢度嘅榴槤 甜品太出名,所以我就想試下啲另類啲嘅(大路啲嘅)甜品,今次就點左一直吸引我眼球嘅心花怒放$45,因為令我諗起Tony Wong 嘅著名玫瑰cake 啊~