2021-12-01
無諗過要用「餿」來形容蛋糕。因為想評到分(滿200字),噏一輪先。今次係第二轉買呢間店嘅cake。第一次係被個樣吸引,又略有耳聞(以為好似lady m咁),覺得可以一試。買咗陶瓷杯蛋糕、朱古力同柚子,總共三件。味道、口感一般,有d乾硬,東海堂可能仲好d,性價比一般。但鑑於阿媽好為食,佢今日經過又買咗三件:朱古力、芒果栗子及芝士白桃。而我知道佢又買嘅時候,反應係:食完飯開晒出來,準備食之前聞到d怪味,我以為係芝士嘅發酵味,件粉紅色嘅芝士蛋糕又確實有d芝士臭味,塊外皮超奇怪,好似泥膠咁。跟住個芒果栗子就來料啦,一叉過來,又聞到酸臭味,好肯定唔係隔離個芝士,係芒果。估計係蛋糕夾層嘅芒果唔新鮮(已經熟到變色),個栗子都有d問題,食咗一啖已經放棄。我媽唔識死,食咗大半舊,剩翻嘅真係唔敢搏。已經唔係好食與否,係衛生問題。蛋糕無可能完全新鮮,但呢件芒果栗子好明顯喺製作過程已經不妥當,先會一層拖一層,到最後成為一個餿嘅蛋糕。朱古力係正常的。(係咪我太腌尖,就來變負皮聖手)
朱古力係正常的。
(係咪我太腌尖,就來變負皮聖手)