有冇人同我一樣,每次想食手工意粉都會諗起PICI🇮🇹 餐廳一向出品高質,環境又坐得舒服,最啱約朋友聚會~ 最近餐廳推出期間限定意粉🍝 由即日起至31/5供應「𝐂𝐡𝐚𝐬𝐢𝐧𝐠 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐕𝐨𝐥.𝟐」🧀 以多款特色芝士融合手工意粉,芝士控萬勿錯過啊❗️平時單點意粉都要過百蚊,精打細算既你可以試下Tasting Menu 自選嚐味菜單,每位$298就可享用2 starters+3 pastas +2 desserts,超高CP值😍 今餐真係食到勁飽啊😂*為期間限定菜式𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓𝒔❝ *𝑩𝒂𝒌𝒆𝒅 𝑻𝒐𝒎𝒊𝒏𝒐 ❞焗拖米諾流心芝士配麵包脆片(素) ‧ 芝士放入小碗中,以明火保持溫熱,好似食緊瑞士火鍋咁🫕 芝士加入焦糖洋蔥﹑羅勒,味道豐富,拉絲效果仲超澎湃🤤 同香脆蒜茸包簡直絕配.ᐟ ❝ 𝑴𝒖𝒔𝒔𝒆𝒍𝒔 𝑪𝒐𝒄𝒐𝒕𝒕𝒆+$𝟐𝟎 ❞香草蕃茄醬青口 ‧ 唔好睇佢細細份,其實份量十足.ᐟ 呢款青口肉質飽滿,最鍾意佢個香草蕃茄醬整得夠澀身,每隻青口都好入味,十分推介👍🏻𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂❝ *𝑹𝒂𝒗𝒊𝒐𝒍𝒊 𝑭𝒂𝒈𝒐𝒕𝒕𝒆𝒍𝒍𝒊 𝒂𝒍 𝑷𝒂𝒓𝒎𝒊𝒈𝒊𝒂𝒏𝒐 (𝒗) +$𝟑𝟎❞巴馬臣芝士意大利雲吞(素) ‧

*為期間限定菜式

𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓𝒔

❝ *𝑩𝒂𝒌𝒆𝒅 𝑻𝒐𝒎𝒊𝒏𝒐 ❞

❝ 𝑴𝒖𝒔𝒔𝒆𝒍𝒔 𝑪𝒐𝒄𝒐𝒕𝒕𝒆+$𝟐𝟎 ❞

𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂

巴馬臣芝士意大利雲吞(素) ‧ 推介必點🌟 手工意大利雲吞大隻飽滿,同以往食開扁身既雲吞好唔同😆 雲吞外面沾滿以24個月巴馬臣芝士調製既醬汁,而入面亦包住大量芝士,一咬開就爆哂汁💦 味道超香濃,芝味無窮🤤 最特別既係巴馬臣芝士脆片,香脆可口又不會油膩👍🏻

❝ *𝑻𝒂𝒈𝒍𝒊𝒂𝒕𝒆𝒍𝒍𝒆 𝟒 𝑭𝒐𝒓𝒎𝒂𝒈𝒈𝒊❞

四式芝士巴馬火腿扁麵 ‧ 呢個係最芝味既菜式,芝士控必試啊❗️意粉以四重芝士炮製🧀 包括Gorgonzola﹑Parmesan﹑Ricotta Salata﹑Pecorino,誠意十足.ᐟ 意粉係綠色既手製扁麵,超級掛汁,每啖充滿芝士鹹香😋 最特別既係第一次食到炸既Prama ham,鹹香可口,好豐富🥹

❝ 𝑪𝒉𝒊𝒕𝒂𝒓𝒓𝒂 𝒂𝒍𝒍𝒆 𝑽𝒐𝒏𝒈𝒐𝒍𝒆 ❞

番紅花忌廉蜆黑細麵 ‧ 呢款係Pici regular menu上既意粉,同樣出色,下次會想再食👍🏻 碟邊鋪滿大蜆,肉身飽滿,入口鮮甜😋 雖然黑細麵個樣好似墨汁麵,但係唔會食到成個口黑哂😂 呢款麵口感特別彈牙,而且偏乾身,唔會沾上太多醬汁,用上炸番紅花碎感覺較輕盈.ᐟ

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕𝒔

❝ *𝑩𝒖𝒓𝒓𝒂𝒕𝒂 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆𝒄𝒂𝒌𝒆+$𝟐𝟎 ❞

布袋芝士蛋糕 ‧ 以榛子醬配上軟滑既布袋芝士,帶有淡淡奶香,配埋脆身既撻皮,好有層次感😝

❝ 𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖 ❞

萬勿錯過招牌甜品Tiramisu😍 仍然保持水準.ᐟ 軟滑香口既mascarpone cheese,搭配充滿咖啡同酒香既手指餅,超滿足🤤