天氣寒冷,最啱食芝士火鍋. 所以早前便去了位於觀塘的 Lava Java 食飯. 我地為了芝士火鍋而來, 所以選了芝士火鍋二人餐,當中包括芝士火鍋,意粉三選一, 選了墨汁配帆立貝扁意粉,飲品兩杯,我選了earl grey tea latte ,價錢$368。芝士火鍋配有雞肉, 鮮蝦, 法包粒, 西蘭花, 珍珠筍, 車厘茄,薯條。 叧外,我地加錢配火腿,想試埋黑松露芝士火鍋, 所以也加了錢. 店員先奉上墨汁配帆立貝扁意粉. 帆立貝有三隻, 肉質唔會太硬和乾身. 意粉軟硬適中, 墨汁味道幾濃郁, 味道調教不錯. 芝士火鍋上枱. 賣相精緻. 我地先食原味. 芝士味道唔係好濃味, 但幾滑身, 食材沾滿了芝士, 多了一份芝士味道, 雙重口感. 之後就自行加入黑松露, 份量多少, 客人可以因應自己喜好而加. 混入黑松露後, 多一份黑松露的香味. 兩種食法我也鍾意. 最後, 飲番一杯伯爵奶茶. 平日較少飲伯爵味的奶茶, 估唔到幾好飲.

店員先奉上墨汁配帆立貝扁意粉.

墨汁配帆立貝扁意粉

帆立貝有三隻, 肉質唔會太硬和乾身.

意粉軟硬適中, 墨汁味道幾濃郁, 味道調教不錯.

芝士火鍋上枱.

芝士火鍋

賣相精緻.

我地先食原味.

混入黑松露後, 多一份黑松露的香味.

兩種食法我也鍾意.

最後, 飲番一杯伯爵奶茶.

平日較少飲伯爵味的奶茶, 估唔到幾好飲.
墨汁配帆立貝扁意粉
芝士火鍋