2018-03-19 80 瀏覽
好掛住呢度既唔知咩魚定食同缺餅拼盤,特登返黎食,點知林屋定食賣晒。咁我地試下金錭定食啦 ($88)。原來鯛魚比鰻魚肥美好多,一舊魚有4成都係魚油/肥膏,外皮少少既甜味燒汁同魚油味道融合左,兩樣都甜,但係一d都唔漏,入口即溶,溶左仲會係口入面一路飄香,簡直唔捨得吞落肚。咁香濃既魚油居然唔會蓋住茶味飯既香味,d飯無乜甜味,而係充滿香片/鐵觀音茶味,茶味突出到好似鐵觀音雪糕咁,係其他餐廳無既味道。宜家覺得茶漬飯真係小兒科。我地又點左原條鰻魚定食 ($98),只係比錭魚貴10蚊,但係魚既份量多1/3,比較之下好抵食。今次燒得唔夠淋,魚肉係爽口既,似中式蒸白鱔,好彩味道仲係日式既,調味同鯛魚一模一樣,少少醬油多多魚味,只係鰻魚多d肉食,魚油/肥膏少好多,總之質素都係好高,份量係足一條魚,好滿足。揀鰻魚定錭魚就睇你鍾意魚肉定魚油多d,我兩樣都鍾意。一人食左一個定食都唔多飽,餐廳好應該考慮下提供添飯,白飯都好吖。點多個甜品。上次試特製拼盤非常滿意 (有一球抹茶雪糕、白玉餡蜜、缺餅、墊底大菜糕),今次試新野,點左抹茶芝士蛋糕,連一球雪糕同白玉餡蜜 ($88),點知大失所望。雪糕最好味,係溶得快左d,白

點多個甜品。上次試特製拼盤非常滿意 (有一球抹茶雪糕、白玉餡蜜、缺餅、墊底大菜糕),今次試新野,點左抹茶芝士蛋糕,連一球雪糕同白玉餡蜜 ($88),點知大失所望。雪糕最好味,係溶得快左d,白玉好有糯米味,最失敗係件蛋糕,細件都算啦,合埋眼食應該會以為係普通芝士蛋糕,芝士味唔夠濃,抹茶粉又落得少,無茶味咁滯,唔掂!

一般幫襯呢d甜品cafe都預左每人一個主菜、一個甜品就食得飽,我地仲要出去飲天仁茗茶,份量太少,性價比太低喇,唔建議成日黎。
2018-03-18
5 分鐘 (堂食)
  • 京式鰻魚飯
  • 金目鯛定食