2008-03-12
昨日二人晚餐揀了匯豐三重芝心批那個套餐$215~喪飽!套餐內容:飲品—fruit punch/蘆薈果茶餐湯—忌廉湯/雜菜湯前菜—凱撒沙律/另有一個忘記了名字小食—燒豬仔骨/小食拼盤(炸洋葱圈嗰類)麵飯—野菌意大利飯/海鮮闊條麵/挪威三文魚卷甜品—泡芙首講主角三重芝心批,除了芝心填滿了芝士,真係內內外外鋪天蓋地全都係芝士。當中材料亦很足,有批面的鮑片外,亦有車厘茄、黑橄欖、西椒、甜椒、螺肉粒及辣肉腸等。再者,反而這薄餅最值得我欣賞兼刮目相看的係汁料的配搭!那黃芥辣、蕃茄的配搭真係相得益彰,不但極惹味引誘我,亦減低了飽膩感令我不知不覺食多了。(-"-;A至於薄餅的質感仍一貫老樣子,一放涼就有食麵包感覺。多人食就手快有手慢冇,都冇機會放涼;反而得兩個人食,邊食邊hae就在所難免。餐湯要了忌廉湯,除了很creamy,又真係又有雞肉又有足夠的磨菇片,算係不吝嗇的了。前菜揀了凱撒沙律,味道一般,意粉屋水平。伴菜的雞肉反而味道唔錯,仲要幾滑添!小食揀了燒豬仔骨,質素出奇的好,像ribs咁樣燒,我們覺得幾好味噃!放棄了意大利飯揀三文魚卷,這菜式同pizza一樣都係令我罪疚感的。所謂的卷就係用意大利雲吞
套餐內容:
飲品—fruit punch/蘆薈果茶
餐湯—忌廉湯/雜菜湯
前菜—凱撒沙律/另有一個忘記了名字
小食—燒豬仔骨/小食拼盤(炸洋葱圈嗰類)
麵飯—野菌意大利飯/海鮮闊條麵/挪威三文魚卷
甜品—泡芙
放棄了意大利飯揀三文魚卷,這菜式同pizza一樣都係令我罪疚感的。所謂的卷就係用意大利雲吞皮伴著大量白汁卷著菜餡,原來面層的三文魚都唔錯,起碼沒有霉霉爛爛。
甜品原來係好好味架噃!泡芙外皮不但沒有稔,仲要像酥皮咁一層層咁鬆軟易碎,再配合雲尼拿雪糕做餡...oh~yummy!仲要有5件。
食後感:
拍拖有男伴應該會食得晒這個套餐剛剛好,反而兩個女仔食就會飽到上心口。何況全部都cheese heavy到...我想另外買雪糕食的念頭都打消了。
餐飲兩杯特式飲品我冇飲,因為逢食甜漏的肥膩的我就唔飲凍飲的了。
服務態度唔錯,態度很樂於幫助客人~我開始諗自己讚d食肆的服務態度好會唔會被懷疑我吹水因為識得餐廳的侍應就互亂誇讚服務態度...我認真講我一直寫食評的餐廳就真係唔識人在裡面打工,寫得出來就真係確有其事。
正如今次有兩位男職員,男captain不但頻頻幫我們清理枱面執走d碟,另一位年青男侍應在我百忙中進食時,自動遞上一疊餐紙給我,我就向同行那位講:係咪我食得失儀睇到我滴左落褲以致佢自動遞上餐紙!?朋友話:妳背住人坐鬼睇到妳,佢都有遞俾隔幾枱個小朋友ya!XD
今餐原本$236~但有dianne契媽俾我的$100coupon就共$140
味道4分係計整體上
抵食滿分係因為晚餐ntp唔洗一舊埋單有晒set meal嘅野