2017-10-29
話說小妹同男友已經第三次拜訪中村先生,中村亦系小妹同男友甜品店會encall的名單頭幾位是日岀開尖沙咀行街,當然順便要拜會下佢最岀色的芭菲Mira mall 系中村堂食店,對面系外賣店,2者也食過,較喜歡堂食店的芭菲系最特別,而外賣店選擇5多,無甘特別,如果同樣是外賣抹茶雪糕,個人會偏向cha cha隻抹茶雪糕,比較重牛乳香醇的味道。第一次夜晚8點幾去到,5洗排隊。有茶介要收加一,茶要額外收費,不過壺熱茶可以免費加水,夠飲既都沖到4杯滿的。還記得第一次堂食有限定草莓芭菲,小妹食甜點中意慢慢品嚐,所以要逐層講解一下首先第一層系牛乳cream,平時5中意食cream既我都食到乾乾淨淨,皆因佢個cream系非一般的cream,充滿牛乳香,又滑又5會漏,食完好似一陣風甘,5會有罪惡感cream之下系戚風蛋糕,有2片半月size, 5知點解件cake有少少cream既滋潤特別好食,有淡抹茶香同鬆軟,好fresh第三層系玄米粒,中村的雪糕偏向溝玄米粒,芭菲既玄米粒份量岩岩好,5會多又5會少。而外賣的玄米粒我嫌會太多,下文會提及外賣店的食評,要講第4層先第4層系抹茶雪糕,依舊香滑,抹茶味同牛奶味份量