心齋喺半山花園道,地點上唔算方便,但上到去真係有遠離塵囂既感覺。𨋢門一開,餐廳既裝潢,色調令整體環境平靜柔和,加上蘭花/佛像/宇畫等擺設,增加多一點東方色彩。雖然都係一班人坐大圓枱既中式餐廳擺位,但環境並不嘈雜。菜式都相當多元化,有平常中菜館見到既,亦有一啲較精緻既款式,用少見既食材黎烹調。先黎香草焗淮山猴頭菇熱下身,猴頭菇煲湯得多,食真係第一次,原來都幾爽口,加上濃烈香草味,感覺好新鮮!接住既蟲草花鍋筍浸鮮竹係我全晚最愛!湯頭味道鮮甜又唔過濃,腐竹索哂個湯既味道,令人愛不釋手。回鍋豆腐煲用豆腐取代豬肉,不減惹味,豆腐亦令呢個菜式冇咁油膩,煲類食物都可以有清新既感覺都唔容易。另一個必食既就當然係川式水煮鮮野竹笙。水煮魚平日係我既最愛,而竹笙口感,味道上其實都唔會取代到魚肉呢個係事實。不過竹笙有自己特殊既口感,亦可索到湯汁。令呢道菜式另具特色。而且個湯底實在香濃,加上有其他平時冇既配料如蒟蒻,令水煮乜乜既野有一啲新驚喜。不過我個人真係好食得辣,川菜既standard黎講呢個辣度略嫌不足。

香草焗淮山猴頭菇

蟲草花萵筍浸鮮竹