-花椒子-@旺角.寶寶想食火鍋,Happy Friday 就找間特別少少的火鍋店。見到旺角的花椒子原來逢星期五會有Live Music,請唔同人去唱歌,一於決定哩間。今晚請到的歌手係全民造星20強的OT。.點完野食岩岩好開始Live,火鍋店現場有人唱歌係幾特別,歌手同食客又有時會有小互動,都幾好氣氛。.餐廳的裝修以太空為主題,有卡位同普通枱,兩者空間都闊落,坐得好舒服。.見到火鍋Menu選擇好多,多到我地唔想慢慢揀,所以最後點左海鮮牛小排二人套餐($658),配料有牛又有海鮮,湯底仲可以揀鴛鴦鍋,仲包埋飯/麵同兩罐飲品,會唔會抵食得滯?.自選鍋底我地揀左養顏花膠雞鍋(另加$48)同飄香酸菜魚鍋(另加$48)。.養顏花膠雞鍋有半隻雞,花膠唔算少但較薄身,都叫幾足料。店員會幫手剪成雞件,份量更顯多。落配料前先飲左碗湯,油底唔會太油太咸,夠香雞味。.飄香酸菜魚鍋用料都好足,有好滑身的鱸魚片同金菇,再用上爽口酸菜、花椒、莞茜等調味,酸辣香麻,超級能提起食慾。鱸魚片無咩骨,食得好放心。.手切牛小排 (200g)份量都唔少,夠香牛味而且好軟嫩。.海鮮拼盤勁豐富的海鮮拼盤,有龍躉片,九孔飽魚,海蝦,
-花椒子-
@旺角
手切牛小排 (200g)
份量都唔少,夠香牛味而且好軟嫩。
海鮮拼盤
勁豐富的海鮮拼盤,有龍躉片,九孔飽魚,海蝦,𠝹花魷魚,帆立貝,廣島蠔,珊瑚蚌,翡翠螺,淨係食海鮮都鮑左一半。
最重要係海鮮都好新鮮,唔會有雪味腥味等,尤其鮑魚同翡翠螺,肉完全唔韌。
三式手工丸
包括手工墨魚丸,梅菜豚肉丸,手工鮮蝦丸,每粒都好大粒,而且好夠嚼勁彈牙。
蔬菜什錦拼盤
除左菜之外仲有響鈴同炸魚皮。
本身套餐仲包埋兩份白飯或稻庭烏冬或紅薯粉,我地揀左紅薯粉同烏冬,紅薯粉係扁身款式,吸晒湯底精華,煙韌好味。