2024-08-22
今次我地黎左荃灣玩,朋友介紹話呢度有間打邊爐好正,叫我黎試,佢話lunch食最抵,有68折,咁我就午餐都照食打邊爐啦😏餐廳裝修好有古時既中國風感覺,餐枱都算闊落,仲有紙巾提供,我最撐呢樣野😗玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻)($328)花膠有好多件,店員幫手加入新鮮雞湯,滾咗之後就可以飲湯同埋食花膠先,未飲已經聞到好濃郁嘅花膠香味,呢個花膠湯非常之好飲,我連續飲左幾碗,平時媽咪煲既花膠湯都無飲咁多,雞就之後先至落,因為雞係半熟雞,所以淥六4-5分鐘就食得🐥大滾友牛肉拼盤(細)($428)呢個拼盤總共有7種唔同牛既部位,手切外裙肉,本地手切牛頸脊,澳洲和牛金錢展,美國頂級雪花肥牛,牛黃喉,牛肉粒,牛舌花,d牛無論色水,脂肪,都睇得出係靚野,鐘意食牛既話叫呢份就可以滿足曬唔同口味🐮伊比利亞橡果豬($228)呢碟豬肉肉味是濃郁到滿瀉,就好似豬中既和牛級數,呢句係餐牌寫既,我食完都覺得形容得幾貼切,呢碟豬仲係店長推介既食物,果然係出色🐷金屋藏嬌和牛墨魚丸4粒($78)呢個丸我覺得幾特別,係外面墨魚丸包住入面少少既牛肉,口感係墨魚丸,但係又有牛味😛大滾友響鈴拼盤($88)分別係黃金響鈴同埋普通版響鈴各
玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻)($328)
大滾友牛肉拼盤(細)($428)
伊比利亞橡果豬($228)
金屋藏嬌和牛墨魚丸4粒($78)
大滾友響鈴拼盤($88)
分別係黃金響鈴同埋普通版響鈴各三件,黃金響鈴可以即食,係加入左咸蛋黃先去炸既,兩款響鈴都係即炸既,勁脆又熱辣辣,一定要趁熱食,我覺得咸蛋黃唔放湯,當小食食會更好味,普通版就放湯食先好味😋
大滾友雜菜拼盤($118)
呢個雜菜拼盤就真係接近咩菜都有,萵筍,金菇,紫淮山,蓮藕,娃娃菜,油麥菜等等,真係多到數唔曬,菜我要求好簡單,綠色新鮮就得,呢個拼盤我都好滿意🥬🍅🥦
自家製足料竹蔗茅根($78)
大大壺,夠清甜,消暑清熱一流😉
出火豆腐花(會員迎新品)
做會員就會送呢個甜品豆腐花,佢好特別,食之前會落d黃糖再用酒精點火燒佢,令到黃糖變成焦糖,而佢個豆腐花都好滑👏🏻
呢間大滾友既食物真係高質,單點火鍋價錢都ok,有折時段就真係抵食,最正就係個湯底好好飲,同埋佢加湯既湯都係雞湯黎,所以成餐都好有雞湯味,呢間太好味,做會員唔洗錢仲有分儲同甜品送,所以我已經做左啦😛