2019-02-01
係好幾年前已經黎過呢度,專登食呢度出品既抹茶甜品(超濃既抹茶磅蛋糕同抹茶焦糖燉蛋!!)。不過都有一排無黎,今次再到訪,見到換左新裝修之餘,更換上左新餐牌~之前望落比較木系,但依家係牆上添置乾花,搶眼又色彩繽紛,係度影相打卡感覺好少女好文青。黃昏黎的話,出黎有個小露台同露天雅座,夜晚會開著啲燈飾,影出黎好浪漫明太子貓耳朵 ($92)只zi一向行輕食路線。一見到明太子忌廉汁我就失哂控,一拎起餐牌,不假思索就叫左佢。呢度個明太子貓耳朵果然係名菜,個汁超香滑香濃之外,比既明太子唔係劣質貨色,而係一粒粒脹卜卜的。用上貓耳朵代替一般意粉,可以裝住多啲醬汁,又唔會一pat pat,好有口感。初頭以為無肉會唔飽,由於個汁實在非常Rich,所以係飽肚。蟹肉南瓜意大利飯 ($128) 呢個risotto比起個pasta既汁就無咁濃,不過就多左份鮮甜味,而甜味就係來自個南瓜汁。每一粒米都比啲南瓜忌廉汁同甘香既橄欖油包住,食落一啲都唔會乾。但略嫌蟹肉絲口感唔夠。 跟餐: 蘑菇湯 (+$35)是日餐湯係蘑菇湯,裏面啖啖都有好多蘑菇粒,而且奶同忌廉份量唔多,容易飲到菇既香味。燒綿花糖鮮奶抹茶(跟餐加$18)黎呢度
明太子貓耳朵 ($92)
蟹肉南瓜意大利飯 ($128)
跟餐: 蘑菇湯 (+$35)
燒綿花糖鮮奶抹茶(跟餐加$18)
黎呢度飲抹茶是常識吧。茶粉無青澀味,同奶混和得宜,依然贏得我芳心。
泡沫鮮奶焙茶 (跟餐加$16)
反而焙茶有點失色了,甜度較重,奶既比例多左,拉花都一般吧。
松葉雪蟹膏小法包 ($68)
蟹肉蟹膏呢個配搭唔使講,一定係濃味的了。上面既蟹肉蟹膏係凍的,有海水咸香味,法包細細塊,好適合比我呢啲lady係tea time食 哈哈!
柚子芝士蛋糕 ($45)
芝士蛋糕半輕身、半實身,無芝士既酥味,更混和左柚子既清新,酸酸甜甜的。
換左新menu後,多左咸食既種類。的確,主食好有水準,唔似一般cafe咁,意粉意大飯既汁用麵粉開,淡而無味。不過,如果繼續供應抹茶甜品就更perfect了!