2021-12-12 56 瀏覽
慶祝朋友搵到新工,梗係屈佢請食飯啦,開平道呢度開咗一間新嘅日本店,咁當然要來試吓啦。今日我哋食Omakase「楓」- 1388/ 位首先出場嘅係小物同前菜。☝🏻蕃茄加海帶漬物,清新得嚟帶酸味,非常開胃☝🏻蝶魚片包住蔥絲,再用魚子醬同埋金箔鋪面,魚子醬吊起蝶魚嘅鮮味,中間嘅蔥絲令口感更加豐富☝🏻兩片火炙吞拿魚包住Wasabi漬,吞拿魚火炙過之後令油香更加突出,wasabi幫助減低拖羅既油膩感,☝🏻剌身 - 五點赤貝 |甜蝦 | 鱲魚 | 深海池魚| 拖羅呢個係店員建議我哋食嘅次序,擺盤非常之靚,有少少唔捨得食 😌赤貝係爽口同埋鮮甜、甜蝦甘香。魚類嘅刺身都非常新鮮,每一啖都係鮮味,拖羅更加係滿滿油香。緊貼着刺身出場嘅就係揚物| 煮物| 燒物☝🏻蟹肉可樂餅,放咗蟹膏蟹肉同埋魚子醬金箔,個樣勁豪華!可樂餅外邊非常之鬆脆,入邊包左嘅餡料係蟹肉同埋芝士,旁邊仲有啲沙律菜,食埋就可以減低油膩感☝🏻燒和牛,入口即溶又帶牛油香。開埋脆口嘅炸蒜片食咗更加惹味☝🏻汁燒雞卷,肉質好嫩又Juicy,表面微脆配埋燒汁👍🏻☝🏻食事係壽司杯杯裝住嘅係三文魚子魚子醬海膽壽司。鹹香鮮甜口感味道都非常豐富。 ☝🏻甘味係雪糕

首先出場嘅係小物同前菜。

☝🏻蕃茄加海帶漬物,清新得嚟帶酸味,非常開胃

☝🏻剌身 - 五點

赤貝 |甜蝦 | 鱲魚 | 深海池魚| 拖羅

緊貼着刺身出場嘅就係
揚物| 煮物| 燒物

☝🏻汁燒雞卷,肉質好嫩又Juicy,表面微脆配埋燒汁👍🏻

☝🏻食事係壽司

☝🏻甘味係雪糕杯,一個叫咗豆腐味另一個就係南瓜味

餐廳嘅裝修係日式庭園嘅設計,入到嚟真係感覺好似日本一樣。
2021-12-07