2011-04-19 25 瀏覽
好cm個friend致電.....話要請我食飯, 我問點解請我食飯??佢答: 我 “苛包” 水浸有錢無訂使, 請食飯囉!!!好…….睇吓哩個cm friend請我食嘜…..原來都係D串嘢!!!!一間好長形嘅日式長廊食店, 窄小與窄小之間嘅木枱與木枱的空間!!三個人先來兩個前菜 ($18 x 2 必有) 即係生嘅蔬菜, 鮮甜!!我們前後 order咗 3 rounds, 綜合有以下種類。 野菌 + 蔬菜類冬菇 ($14 x 2) = 沒有燶的感覺,冬菇仲保持D菇汁!栗米 ($16 x 3) = 小許燒燶但玉米好甘甜!焗燒芝士雜菌包 ($38 x 1) = 有金菇、草菇、西蘭花, 唔油膩, 但係鍾意芝士味嘅朋友就會失望; 因為唔多覺有芝士味!!露荀豬肉卷 ($24 x 3) = 唔好俾個 “豬肉” 二字誤導, 以為我會編佢响肉類;其實豬肉得好少, 只係用薄薄的豬肉包往露筍!! 露筍先係主角, 露筍燒得爽脆, 不油不膩, OK!!海鮮類清酒煮象拔蚌 ($48 x 1) = 象拔蚌只得一隻而且唔係大隻, 不過都好鮮。個湯同象拔蚌都唔覺有清酒味!燒北海道帶子 ($26 x 2) = 鮮甜! 但唔
佢答: 我 “苛包” 水浸有錢無訂使, 請食飯囉!!!

野菌 + 蔬菜類
冬菇
栗米 ($16 x 3) = 小許燒燶但玉米好甘甜!

其實豬肉得好少, 只係用薄薄的豬肉包往露筍!!
露筍先係主角, 露筍燒得爽脆, 不油不膩, OK!!
露荀豬肉卷
海鮮類
個湯同象拔蚌都唔覺有清酒味!
清酒煮象拔蚌
燒北海道帶子 ($26 x 2) = 鮮甜! 但唔知點解加咗D黑椒粒, 雖然惹味;
但偏偏破壞咗個鮮甜味!!

燒白鱔 ($24 x 3) = 白鱔皮燒得脆, 白鱔肉質嫩滑;
最緊要係D鱔汁同油脂依然鎖住!!
燒白鱔
鹽燒海蝦 ($28 x 2) = 細細隻的海蝦, “鹽”入唔到D蝦肉內;
不過原來D膏沿蝦心內藏, 口感十足!!
鹽燒海蝦
汁燒翡翠螺 ($48 x 1) = 唔知螺肉係連螺殼一起燒, 定螺肉單獨燒。
點解咁講, 皆因挑個螺肉出囄時, 發現隻螺個後節內臟已經清除咗!!
螺肉爽口, 但D “汁”感覺唔到滲入螺肉內。
鐡板清酒煮焗花甲 ($68 x 1) = 花甲清洗得無沙, 鮮味! 但清酒味何在??!!!
汁燒翡翠螺 + 鐡板清酒煮焗花甲
內臟 + 肉類
鵝肝多士 ($48 x 2) = 多士一放下……好失望, 絕對唔係我所期望個外觀!
真係用咗早餐個種三角麵包多士, 鵝肝細薄; 無口感又無入口即溶的感覺!!
鵝肝多士
火雞腎 ($24 x 2) = 爽脆彈牙, 到底 “火” 是什麼意思??
“火燒” 個雞腎, 定 “火雞”個腎!!??
可能我未食過火雞腎, 唔知火雞腎係嘜味!!
火雞腎
安格斯牛柳 ($28 x 3) = juicy + juicy 再加juicy……肉嫩鬆軟!!
安格斯牛柳
羊扒 ($38 x 3) = 好大件, 食咗一半已經好飽。
雖然燒得五成熟, 但唔韌及無血的感覺!!
羊無羶味, 今次D黑椒粒可帶出羊味來!!
羊扒
總括來說所有食物總是即叫即 “燒”的送上。
再加3柸飲品, 找數共HK$1,067
雖然唔使我俾錢, 但好似貴咗D!!!

2011-04-15
冬菇