2019-02-09 34 瀏覽
呢幾日拜年食落好多糕,又成日發財好市、年年有餘嗰D,所以趁今日初四開完工要去happy hour散下心🥺🤓停一停糕,飲下野輕鬆下就好🍸🍹本來想去酒店既bar happy hour,男友先收工,話見到麼地道後面開左呢間新lounge🕋見佢menu好多fushion小食好吸引,咁我收工就來join佢了🍸😎一入去有種中環既一D私人酒吧的感覺,高級得黎好cozy,而且成個感覺好有型又classy! 做得bar 同lounge,除左食物質素之外,舒適度真係好重要,因為人地黎都係旨意放鬆下、希望坐得舒服😌去傾下計! 呢間lounge就完全乎合到呢個要求,咁先至會令人想再黎!Logo用tube做主題,好明顯去英倫風🇬🇧個menu亦都好吸睛,除左款式多之外,我鍾意佢外形似Harry Potter D 軸文咁,睇睇下呢間lounge果然好英倫風,好gentleman咁🥂呢間lounge好多元化,連beer pong🍻table都有,鍾意玩又得、傾計又得🤹🏼♀🤹🏼♂🎯Green Ball 入面有綠茶、啤酒等,仲有啲份子bubbles 同埋茉莉花茶味🍵整既snow ball喺入面Foggy就係煙薰過既酒為主

Logo用tube做主題,好明顯去英倫風🇬🇧

Green Ball  🎾
Foggy

Foggy就係煙薰過既酒為主題,本身個酒係酸甜為主,有檸檬🍋汁同syrup,估唔到smoke過多左一個層次,飲既時候除左有酸甜仲多左一陣木味,同個bar既格調有啲似。
自家製蟹肉脆燒賣

食物方面我地揀左店員推介既呢款蟹肉炸燒賣,初頭以為係平時既燒賣再成粒炸,原來佢係用春卷皮炸左再包全蟹肉,所以都叫左冷盤,但好醒神同有驚喜!魚子同埋蟹肉好鮮甜,而且蟹味🦀好濃郁,用了春卷皮做盒子包住食落就好脆口又多返少少油香,又夾又好食又有創意🤘🏼
日本豉油魚子、吞拿魚他他及意式薄切生牛肉配自家製韓式汁

吞拿魚他他再加埋生牛肉既cocktail,賣相好靚,有啲似杯bloody Mary 咁,個吞拿魚唔算好肥好甘,但都冇筋、好滑易入口。生牛肉都好香,有啲似ham得黎肉質係實過豬,但個紅肉香又真係唔同啲,而且配埋個韓式汁甜甜地好唔錯,難得魚同牛都可以夾埋成為一道菜🐟🐮
低溫慢煮雞胸配中式腐乳意大利飯

因為男友話都有D肚餓,所以我地都叫左兩款有飯類既小食,一個就係慢煮雞胸🐣配中式腐乳意大利飯、另一個就係牛叉燒🐮配米型粉。意大利飯竟然用左個海膽殼裝住,嚇死我以為黎錯左野食~ 原來佢係將雞胸放入意大利飯入面,再猜成一個球體去炸,海膽殼就剛好用來裝住呢5個波,哈,幾得意。而且佢整成一個波咁方便黎飲野時一邊傾計一邊食,幾有心思。呢個飯既腐乳味唔算好重,有D似芝士🧀咁同Risotto又幾夾,連平時對Risotto麻麻地既男友都話咁既配搭唔錯😋不得不讚個慢煮雞胸真係好Tender,但又有雞肉🐔香,又索埋微微既腐乳香,係一個好成功既combination🥳
低溫慢煮半生牛叉燒配米型粉,甜豉油汁

牛叉燒米型粉就真係成碗🍚咁上,但一見到D牛肉個色澤真係一萬個吸引😍見到D紋理就知會好味! 果然再加上慢煮,同埋之後燒過同沾埋蜜汁🍯真係冇得彈! 佢個質感又真係似叉燒,但食入口個一下又食到牛肉味,但又有平時食叉燒的甘香🥩米型粉係我另一樣好鍾意食既野,又係有種「媽,我好亂呀」🤪既感覺。眼見明明食緊飯,但又有pasta🍝味,而且一粒粒爽得黎又有麵條香,哈哈。呢隻米型粉相對就係扁身少少,如果可以用一隻企身少少、煮出黎再漲卜卜,個口感會更好! 而且佢個秘製豉油真係好甜好香,加落牛叉燒定係個粉都會錦上添花😋😋

估唔到呢間Lounge 既野食咁正,除左好食仲好有創意,又大膽肯玩fushion,當然本身個地方設計都好舒適。😙😌雖然話本想黎飲野,但覺得佢既野食真係出色,值得一試。遲D搵多D friend一齊黎試埋其他野食先🤩🥳
2019-02-08
Green Ball  🎾