2016-05-19 2976 瀏覽
自從黎明因為冇用到英國標準防火布去搞到演唱會差 d 開唔成之後,成個城市都對英國標準多左一份信心。要搵返英國去pub 食飯嘅風味,呢間The Cottage Gastropub 可能俾到答案。5月1日,一個象徵新開始,春回大地嘅日子,中午嚟到呢間pub, 陽光從落地玻璃透進來,有種英倫嘅閒息感,客人以外國人區多,牆上有兩部大電視播著體育頻道,一時間與外來隔絕,彷彿有種回到倫敦的感覺。再一次點了最喜歡的炸魚薯條,就像家常小菜一樣,相同的菜名,每間餐廳都會有自己煮法,每一次都給你一種不同的感覺。而這一間是很標準的英國pub 味道,份量足俾足半條魚,炸粉有點厚但貼魚身,香脆嘅金黃色外層,包裹着豐富的肉汁,魚本身有少少油,肉比較實淨,應該是鱸魚,有啤酒味。薯條係基本粗身厚切,配有大量青豆。食完真係好滿足,有種冇買機票就去左英國一陣嘅感覺。

食完真係好滿足,有種冇買機票就去左英國一陣嘅感覺。

fish&chips
2016-05-01