2015-03-13 4190 瀏覽
新春期間,肥肥家族四出拜年,年初一至年初三已吃下不少賀年糕點,碰巧今年年初四為週日家庭日,貴為大哥o既大肥爸爸,晚餐時段就請家中嫲嫲、叔嬸及弟妹們食新年大餐;小肥同哥哥出名孝順,當然亦以大肥為榜樣,於同日午餐誠邀父母食羊年大餐啦 !原本肥肥家族有意半反傳統食壽司,無奈預早兩個星期前訂位都要等後補位,所以最終就一反傳統,揀選咗一家開業只有數月,卻名氣旺盛o既西餐廳「Bread Street Kitchen & Bar」。「Bread Street」名聲之大全有賴於三星名廚老闆Gordon Ramsay。小肥甚少觀看電視,尤其係飲食節目,故對於業界著名人士大多都不認識;本地嗰啲還好,因為報章雜誌都會不時提及到,但係跨國嗰啲就真係好少會接觸到。XO仔都係機緣巧合下,年尾於姨媽家居住時,收看到美國電視節目「MasterChef Junior」,先第一次聽到Gordon Ramsay個大名 。Chef Ramsay於烹飪比賽中,嚴謹得黎帶點風趣,不時仲會鼓勵年紀輕輕o既參賽者,喺小弟心目中成功地留下深刻美好o既印象 。得知大師剛於香港開設西餐廳,當然係要把握機會,品嚐一吓啦!「Bread
「Bread Street」週六、日中午時份都有做brunch,不過我地就選擇咗散叫,所以就訂咗下午一點三o既枱。
「Bread Street」話就話喺蘭桂芳酒店入面,但係乘搭酒店升降機卻不能直達,食客必需從蘭桂芳德己立街行上兩層樓梯或從酒店雲咸街之入口側旁行落樓梯方才抵達,地點都有啲隱蔽,幸好酒店職員樂於指引。
餐室內外都可見到「Bread Street」黑白及鮮黃色o既霓紅燈招牌。
店內o既開放式廚房、黑白格仔地磚、高櫈吧位、半梳化式散座、吊燈及四周鋼鐵o既枝架,令眼睛望落去有種涼快o既感覺,格局好似茶餐廳咁隨便,不過就好洋式。肥肥家族被安排入座近窗o既散座,木櫈較為細小,前後又有其他客人,感覺頗為狹窄;預早兩星期訂座都冇得坐較舒適o既梳化櫈,真係有啲唔係幾爽架
為我地服務嗰位外籍哥哥仔叫Jasper,身材同細佬一樣屬小肥,因家中有位港藉太太,所以好搞笑地同我地講咗幾句廣東話。佢不但平易近人,做足樓面功夫,友善又落力,最難得o既就係佢非常耐心同細心地嘗試滿足要求及意見多多o既大肥,令我地兄弟二人及媽咪不斷為此暗地裡加分

餐廳位於蘭桂芳核心地段,又話明自己係廚房兼酒吧,當然係有酒飲啦,媽咪係飲得之人,所以就叫咗個兩小時任飲o既「$188 free flow brunch with sparkling wine, white wines, red wines and lazy loaf bloody mary selection」。
2092 瀏覽
大肥最怕飲汽水機o既汽水,Jasper哥哥就提議佢可選雞尾酒或者係其他無酒精特飲,眼見爸爸面有難色,XO仔同哥哥就每人叫咗杯特飲,好等Jasper哥哥落台。

Bronze($78):「Bronze」屬無酒精特飲,杯中盛滿柚子及菠蘿味雪葩,酸酸甜甜,清涼醒胃,消暑佳品也。一邊飲o既同時,雪葩會一邊溶,不斷造出常滿o既效果,好似飲極都唔完咁,真係超抵飲
Bronze
深知外國人o既份量較勁,肥肥家族再大食都無可能一人食一份頭盤、主菜及甜品,結果就抽選咗幾款叫黎大家分。
1909 瀏覽
落完單好快就有麵包食。籃中有兩款麵包,小肥只能食白麵包,但已經十分滿足!包點新鮮熱辣,皮脆包鬆軟,輕輕灑上鹽粉o既牛油又夠香滑,免費贈送都咁高質,就連奄尖大少都點頭示好,實屬難得
麵包籃
牛油
據哥哥所講,西餐廳有自己o既文化,必定會同一時間先送上頭盤,清完枱再呈上主菜。見我地四人有意分享食物,Jasper哥哥自動自覺地派上四隻細碟,服務認真貼身

Seabass Carpaccio, Avocado, Horseradish($138):此乃四款頭盤中個人最不喜歡o既一味,因為咸味不足,酸味過濃,撈得又唔夠均勻,加上碟上汁液太多,雖然魚肉唔韌,但調味方面絕對有需要改進
Tamarind Spiced Chicken Wings, Spring Onions, Coriander($128):雞翼香嫩,且唔油膩,外皮又夠脆,唯一大小雙肥略嫌雞翼唔夠熱,味道即降為普通貨色,亦只能形容$128為酒店價
King Crab Cocktail w/ Apple, Pink Peppercorn($138):層層疊o既蟹肉沙律由細細塊o既romaine lettuce砌成,爽脆易入口,鮮嫩o既蟹肉黏上白色o既沙律醬增添咗分香滑感,因有青蘋果作配料,食落有少少酸酸甜甜,媽咪同哥哥都like爆
Salmon Gravlax, Ginger & Citrus Dressing($158):三文魚鮮橙色且濕潤o既賣相很是吸引,入口更覺魚肉香滑,惹味醒胃,最開心就係碟上唔會好似之前Seabass Carpaccio嗰碟咁多汁。
一如哥哥所料,Jasper哥哥等待我地食完頭盤後,先清理餐桌,再換上餐具,才呈上主菜,衛生意識水平高。

Daily Roast之Roast Beef w/ Root Vegetables & Yorkshire Pudding($328):大碟上有三大片roast beef,見狀哥哥第一句就大讚餐廳慷慨。份量足之餘,質量亦不俗,呈粉紅色o既牛肉剛剛好三成熟,肉質幼滑軟熟,肉味濃郁,肉汁夠,咀刁o既大肥一個人食咗塊半,當真唔講得笑!
Bread Street Kitchen Short Rib Burger, Monterey Jack Cheese, Spicy Sriracha Mayo($188):XO仔唔多食漢堡包,就算幫襯老麥都係食雞翼同麥樂雞為主,不過見「Bread Street」個漢堡包以店名起名,肉餡又用上細佬最愛o既short rib剁製,所以就比個機會佢,睇吓有幾掂。Jasper哥哥非常體貼
,落單時已經問定有否需要將漢堡包分成兩份或者係四份,因為佢可以預先通知廚房,我地四個人分,所以就選擇咗一開四。
由食物上枱第一刻,小肥已不斷讚賞~
第一讚:漢堡包並無因切割而變形!
第二讚:包身鬆軟,皮層薄脆!
第三讚:牛肉餡心香濃軟嫩,而且肉汁豐富!
第四讚,濕滑o既醬汁唔會過火,帶少辣o既味道又能輕輕刺激味蕾,很是精彩!
第五讚,包內鮮滑o既蕃茄及爽脆o既生菜成功起到中和作用!
此道「Bread Street Kitchen Short Rib Burger」頓即成為小弟最喜愛的漢堡包
伴碟o既薯條係小肥有少少怕o既粗品種,所以都只係試咗一條。薯條皮層香脆,個心就腍得好薯仔,哥哥好buy,而且仲好欣賞個蕃茄味極濃o既醬汁添。
嘻嘻,食西餐最興奮o既時刻通常都係甜品環節,尤其是係每當見到餐牌上印有從未見過o既特色甜點時!當Jasper哥哥解說其中一味「Banana Sticky Toffee Pudding」乃鎮店之寶時,大家更不用費神多作篩選。
Banana Sticky Toffee Pudding, Muscovado Caramel, Clotted Cream($88):XO仔真係大鄉里,誤將面層o既忌廉當作雪糕,未食布丁已大大口食落肚,幸好忌廉不太膩甜,否則,也不想估計後果
。「Banana Sticky Toffee Pudding」果真名不虛傳,暖暖o既布丁軟腍得黎質感好似一個濕潤o既蛋糕般,加上少少忌廉可令整體更香滑更柔軟,同時又能化解拖肥黐笠笠及較甜o既味道,無得頂呀
!(大家記得要留肚食呀!)
大肥不嗜甜品,理應一款布丁已足夠有餘,但見Jasper哥哥落力地推介當日為最後一天o既「Celebrate Pancake Day」,所以我地就叫多咗份pancake黎食,以甜點賀新歲
1975 瀏覽
Pancake($78):嘩,甜品比相片所示更為動人,三塊pancake有鮮紅色o既雜果點綴,美艷非常!暖暖o既pancake軟腍,配上浸過糖醬o既士多啤梨增添咗一份爽脆o既口感同甜蜜o既味道,現只能期待明年o既「Celebrate Pancake Day」,希望餐廳會再一次供應
Pancake
天意安排,於馬年年尾從電視機箱內認識到英國星級名廚Gordon Ramsay,被其誠懇及鼓舞人心o既態度有所打動;羊年年初,即有機會在港親嚐其名下o既酒吧餐廳,看來緣份不淺啊
!「Bread Street Kitchen & Bar」貴為酒店餐廳,卻走親民路線,格調好似一間英式茶餐廳咁,家庭式得黎好隨意。雖則環境似西式茶餐廳,但服務質素比五星級酒店可以話係有過之而無不及,當真優質稱心,盡善盡美
。食物方面,頭盤可能有點兒參差,但主菜及甜品就絕對滿分,唯一遺憾係未有機會品嚐Chef Ramsay於電視節目中經常提及到o既有名之作「Beef Wellington」!
2015-02-22
麵包籃
牛油
  • Salmon Gravlax
  • Bread Street Kitchen Short Rib Burger
  • Banana Sticky Toffee Pudding
  • King Crab Cocktail
  • Roast Beef