2019-08-31
今日同朋友去到銅鑼灣,上網搵邊間餐廳有推介!俾我搵到呢一間,中等價位,又多人推薦的山旮旯餐廳!好彩我哋有book位,一入到去好快就有位啦!餐廳的裝修大多數都是以木為主,午餐的餐牌更加在一塊木板上。主食種類和飲品的選擇到很多,經過了一番以後,我們要了二個lunch set,加配了二個小食,以及飲料。最快搵到嘅係我哋杯飲品——美祿恐龍,佢用咗好似黑糖珍珠奶茶嘅配搭,下面果層係開好嘅美祿,中間係大量嘅牛奶,最上面個層係大量的美祿粉!我覺得味道差,唯一可惜嘅係份量有啲小。Lunch set 有包埋一個餐湯,應該係白湯,飲落去啊之後感覺到用了十足,每一啖都有唔同嘅材料。主食方面,香草焗無骨燒雞配燒汁($138),燒雞食落口感嫩滑,而且外面炸到卜卜脆,佢仲跟埋薯菜。泡菜烤雞石鍋炒拉麵($118),拉麵口感彈牙,但係比較辣,要食得辣的朋友可以一試。喺小食方面,我地加配左$10黑松露薯條,以及$68香脆椒鹽魷魚🦑。炸魷魚好好食,咬落有魷魚的鮮味,再開返佢俾我哋嘅泰式辣醬,簡直係絕配。