2021-12-06
一間位於銅鑼灣白沙道都幾當紅顯眼嘅位置,好似茶室嘅Cafe,以茶道為主題有各款甜品同飲品,亦都有啲熱食例如卷餅Burger,環境亦貼切返主題有竹子場景啡白色裝修想營造出茶園嘅感覺,不過我覺得最舒服係內裏空間好大唔會好逼夾,而且我今日晏晝去嘅時候唔算好多人,靜靜地幾舒服可以慢慢坐,見到有人喺度用電腦好寫意。👓岩茶牛奶 $45 hotRock oolong latte,rock tea其實係烏龍茶嘅類別,即係其實依杯係烏龍茶牛奶,聽聞呢杯係招牌飲品,飲落去又的確幾好飲喎,淡淡烏龍茶香味當中又有奶,雖然都幾重奶味不過亦有茶香味,加埋靚靚拉花,第一次飲覺得幾特別,不過稍為有啲細杯唔夠喉🤣評分:7.5/10👓豆腐慕絲抹茶蛋糕 $55豆腐味真係好重,而且食落去嘅質感偏濕潤都係似豆腐質地反而唔太似慕絲。雖然話係抹茶蛋糕不過其實唔太明顯有抹茶味,所以覺得唔食抹茶嘅朋友都可以食到。內裏係一層抹茶蛋糕一層慕絲再一層蛋糕,最底部仲有少少紅豆粒,蛋糕整體唔太甜,賣相靚嘅正正方方白雪雪再灑上抹茶粉,不過個蛋糕size比想像中有啲細所以其實依個價錢係有少少貴。整體味道幾得意新奇不過稱吾上好出色🤣評分:7/10👓蜜
👓岩茶牛奶 $45 hot
評分:7.5/10
評分:7/10
當中有青瓜三色椒絲、sour cream、芝士。聽落去餡料好似唔吸引不過其實佢個烤餅似拎去烤焗過,所以入邊餡料都係好熱,芝士溶晒好流心,青瓜本身有水份所以令餡料唔會太乾反而有濕潤感,個餅皮唔會太厚。成個卷餅本身應該係一條好長,然後一分為二,所以上碟係有兩條。有少許沙律淋上黑醋同車厘茄作為伴碟,整體都好飽肚味道唔錯價錢合理。
評分:7.5/10