-茶寮 京都仁王門-@上水.好耐冇行上水,約咗家人去銀行辦理事情順便食下午茶,去到上水中心搭電梯時發覺這間日式餐廳,見到下午茶選擇都好豐富,仲有我最鍾意食嘅pancake,便毫不猶豫一試。.煙三文魚沙律 ($36)有生菜、蕃茄、和粟米粒,加上大大片煙三文魚,食落好清新。沙律還配上胡麻醬,很是開胃。.唐揚池魚 ($28)池魚炸到好乾身,完全唔油膩。以$28來說,份量算係好多。.日式章魚燒 ($26)章魚燒係意料之外的好食,外層炸到金黃香脆,裏面還是帶點流心,仲有大大粒章魚肉。.慢煮叉燒丼飯 ($58)叉燒的份量不少,因為以慢煮嘅方式去烹調,所以完全唔韌,肉質仲係好軟嫩。.而且叉燒還稍為燒香過,將油脂內的香氣都逼出來,雖然見到有層脂肪,但係食落一啲都唔油膩。.朱古力班戟 ($108)Pancake嘅選擇超級多,仲有一些係期間限定的,每款都讓人好心動。.班戟的份量好大,加上香蕉、朱古力、雪糕、朱古力脆脆等滿滿配料,單是賣相已經好吸引。.班戟做到好輕盈,但完全唔係食空氣嘅感覺。內層好鬆軟,質地好幼滑。而且唔會做得好甜,加上配料的朱古力醬等,甜度剛好。.超級推介嘅Pancake。.焙茶奶昔 ($
-茶寮 京都仁王門-
@上水
煙三文魚沙律 ($36)
唐揚池魚 ($28)
池魚炸到好乾身,完全唔油膩。以$28來說,份量算係好多。
日式章魚燒 ($26)
慢煮叉燒丼飯 ($58)
朱古力班戟 ($108)
超級推介嘅Pancake。
焙茶奶昔 ($52)
抹茶煉乳奶昔 ($52)
奶昔唔會好甜,無論焙茶或是抹茶的味道都好突出,而且質地好滑身。
而且奶昔還配上兩粒Mochi,無論味道、口感或配搭都非常令人滿意。