2020-10-17 355 瀏覽
將軍澳新都城真係 集合好多唔同品牌嘅餐廳食肆, 今日去mcl買戲飛見到這間新進駐嘅 過江龍 台式茶飲店。 疫情期間因為帶住口罩真係好少買即場飲, 連軟雪糕,沙冰都接近冇食過~見佢隔離都有姊妹台式嘅麵店, 買杯過隔離飲 順便晚飯應該ok啩~睇睇佢嘅餐牌或者架撐。。。 並非一般茶飲店, 茶嘅烘焙 ,沖調,萃茶過程。。專業到可以攞獎, 非常高品質。茶底全部都係即萃即做, 畀啲耐性等5,6 分鐘左右。有六款茶底,真難選擇。 就选佢嘅人氣之選『 國王珍珠奶茶』, 以較濃嘅鳳眉紅茶+皇家厚奶+國王珍珠沖調而成。雖然可以自選甜度多冰少冰, 不過我都相信店員 推介嘅黃金比例先!包裝設計優雅簡約, 忍唔住要同佢打卡先📷 😎茶味方面, 不會好濃好澀或者港式奶茶咁 heavy 嘅提神彈藥, 相反輕型得嚟飲到茶味嘅甘香。 雖然配嘅係皇家厚奶, 茶味唔會被搶過, 兩者平衡融合👍。 至於甜度, 來自底層嘅國王珍珠, 微微嘅黑糖甜香😋👍, 好軟熟嘅珍珠唔會趙到牙都攰~不過覺得珍珠份量稍多, 飲管正常吸,飲完奶茶仲淨返好多珍珠~朋友試的另一款也是人氣推介, 『凍頂烏龍鮮奶茶』 評價 :茶味清香 ,奶味香濃但唔膩。

國王珍珠奶茶

茶底全部都係即萃即做, 畀啲耐性等5,6 分鐘左右。
有六款茶底,真難選擇。

包裝設計優雅簡約, 忍唔住要同佢打卡先📷 😎

國王珍珠奶茶