2018-07-07
自己不嬲都鐘意食抺茶甜品,咁岩朋友介紹左黎太古出名食抺茶野既京林屋試下,除左甜食外,呢到仲有熱食,最岩夜晚黎食啦!由於我地7點就到左,唔洗排隊就有得入啦,食食下就好多人,好彩早黎咋!飲品方面,由於成日食抹茶甜品,今次我地叫左焙茶牛奶同焙茶雪糕沙冰,係其他甜品店較少見到,焙茶經過焙煎後沒有了抹茶的苦澀味,入口濃濃茶香,一試就愛上!主食方面,我地叫左林屋和食料理食物及擺碟簡單而精緻,有魷魚沙律、鯖魚、卷物、蛋及漬物,每款都可品嚐一點,味道濃淡適中,配有帶點茶味的飯,份量剛剛好。京式鰻魚飯鰻魚肥美而且份量好足,有整整一條鰻魚份量,食落淡淡似,配有獨特的鰻魚汁,味道香濃食完主食,當然要叫甜品啦,呢個係竹炭蛋捲配雪糕及丸子,蛋糕鬆軟芳香,配有淡淡竹炭味,不會太甜,感覺很清新抹茶芝士蛋糕配抹茶雪糕最期待嘅抹茶甜品,芝士蛋糕味道香濃,又不會蓋過抹茶味,配上丸子、紅豆和抹茶雪糕,整個配搭很好!食完呢餐真係好滿足呀,又多了一間甜品店的選擇!

主食方面,我地叫左林屋和食料理

京式鰻魚飯

抹茶芝士蛋糕配抹茶雪糕
食完呢餐真係好滿足呀,又多了一間甜品店的選擇!