茶控必試的特色文青Cafe — 𝗕𝗮𝘀𝗮𝗼 𝗧𝗲𝗮🫖▫️呢間𝗕𝗮𝘀𝗮𝗼 𝗧𝗲𝗮喺灣仔同銅鑼灣都有分店。呢次去呢間係灣仔分店,環境裝修感覺舒服,可以喺呢度放假hea下時間⏳適合假日喺度放空,俾人一種好休閒嘅感覺💤▫️☕️凍岩茶牛奶𝗥𝗼𝗰𝗸 𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲($50)岩茶即係台灣本土獨有的紅烏龍茶,即係紅茶同烏龍茶mix埋一齊。今次係第一次飲,飲落去都幾特別🤔入口有陣陣的炭香味,奶香味比較重,茶控略嫌茶味唔夠濃郁🫣岩茶的比例多啲會比較岩我口味~▫️🍵熱抹茶牛奶𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲($50)抹茶味好香濃,茶味多於奶味 ,唔係間間都做到,飲到最後啲茶粉都有少少沉底,有少少卡住喉嚨咁🙊▫️🍰大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷($52)每一啖都會有煙韌既黑糖麻糬,而且麻糬甜度係適中,唔會好甜。不過蛋糕整體嘅茶味唔太突出,可以再濃啲~▫️🍰煙燻小種紅茶白玉蛋糕卷($52)呢一種小種紅茶️茶葉真係未試過☕好少有蛋糕會使用呢一種茶葉來製作。蛋捲食落去質感有少少沙沙地,食落去唔知點解有少少火腿味🤔好特別😂一開頭以為自己嘅味覺有問題,之後問一問朋友,佢都係話食到真係火腿味😂有別於之前食嘅蛋捲,而白玉質感亦好煙韌、有咬口!▫️
茶控必試的特色文青Cafe — 𝗕𝗮𝘀𝗮𝗼 𝗧𝗲𝗮🫖
▫️
☕️凍岩茶牛奶𝗥𝗼𝗰𝗸 𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲($50)
▫️
🍵熱抹茶牛奶𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲($50)
▫️
🍰大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷($52)
▫️
🍰煙燻小種紅茶白玉蛋糕卷($52)
▫️
整體來講,呢間Cafe嘅蛋糕甜度唔會好甜,唔該蛋糕同埋飲品都係以茶為主,適合各位茶控去try try!!😆
地址:BASAO tea
灣仔月街17號地舖。
銅鑼灣白沙道16號地舖。