2017-03-28 66 瀏覽
西式嘅cafe就去得多喇,但係中式嘅cafe都係第一次見(係我見識少),而我平時鍾意飲茶多過咖啡,因為比較健康無糖,所以就約朋友去呢間茶室去嘆下茶~環境會令人聯想起係古色古香嘅茶莊,以竹藤為主嘅大自然風格,坐近窗邊,仲可望到通去尖東嘅天橋同街景,望住出面人來人往,趕頭趕命嘅人,令我感覺呢到好悠閒輕鬆,而且同西式Café一樣,呢到都有免費Wifi提供,係到過一個下晝都幾好枱上面放住各款沏茶道具,對茶道唔認識都唔洗擔心,因為職員會好樂意講解同示範,學習下中華嘅文化,同時品嚐中式茶香首先用旁邊嘅熱水壺,將熱水淋落紫砂茶壺到,呢個過程叫為暖壺,將茶壺暖至同水溫接近,之後將其他茶具都用熱水暖一暖,咁就可以避免影響到沏茶同茶香。我同友人就揀咗二人套餐(雅),包括密雲龍大紅袍、玫瑰花茶同小食,先將茶葉倒入紫砂茶壺到,輕輕拍打壺,將茶葉都收於壺內,跟住再注入熱水,注水嘅時候,要由外至內打圈到,將每一片茶葉嘅香味都沖出黎,蓋番個蓋等一等,都未飲得住和!! 因為第一泡係唔會飲嘅,要倒咗佢,相信第一泡係為咗沖走茶葉表面嘅雜質,沖開之後,茶香會更加甘醇。沖第二泡喇,可以按自己嘅喜好,想味道較濃郁,就將茶葉浸泡
我同友人就揀咗二人套餐(雅),包括密雲龍大紅袍玫瑰花茶小食,先將茶葉倒入紫砂茶壺到,輕輕拍打壺,將茶葉都收於壺內,跟住再注入熱水,注水嘅時候,要由外至內打圈到,將每一片茶葉嘅香味都沖出黎,蓋番個蓋等一等,都未飲得住和!! 因為第一泡係唔會飲嘅,要倒咗佢,相信第一泡係為咗沖走茶葉表面嘅雜質,沖開之後,茶香會更加甘醇。沖第二泡喇,可以按自己嘅喜好,想味道較濃郁,就將茶葉浸泡長少少,之後倒落透明玻璃杯,可以睇到帶點亮澤嘅茶色,最後將茶倒落細細嘅中式茶杯到享用~~
密雲龍大紅袍嘅味道好甘香透徹,感覺可清一清味蕾之餘,仲一洗平時食飯嘅油膩感覺,歎下中式茶真係別有一番風味啊~
而小食就有幾塊曲奇杏脯乾無花果乾杏仁等等嘅乾果,係健康嘅小食黎,帶點果甜,再配埋一杯甘香嘅中茶,幾悠和嘅配搭
就咁用玫瑰乾花沖茶,好似有啲簡單,所以我同朋友就將少少玫瑰花加入到大紅袍到,變成玫瑰大紅袍,淡淡嘅玫瑰花香都幾突出,同大紅袍嘅甘香都幾夾,係女性都鍾意飲嘅花茶味~~