餐廳: 茶木‧台式休閒餐廳 (德福廣場1期)
資訊:

2023-01-03 396 瀏覽
「茶木」應該算係少數初代過江龍仍然能屹立多年,當然能夠繼續係香港哩個美食天堂立足,就一定要勇於求變,力求創新👍🏻今日放工約咗舊同事圍爐,係德福行咗一圈見到「茶木」竟然有種既熟悉又陌生嘅感覺,而且平日夜晚時間尚早仲有一張卡位就入座了。餐廳裝潢以小清新木系cafe 為主調,又一平時下午茶嘅me time 好選擇。重點係打開餐牌嘅選擇超級多,而且二人餐都只係$258有齊小食、主食同飲品,性價比超級高。我地見到有新menu 台南海鮮🦞之旅一樣可以升級套餐😌,就忍住留番下次翻兜再試😎軟殼蟹龍蝦汁手作麵手作麵好有水準,軟硬適中,煙煙韌韌好有咬口,而且掛汁能力唔錯,每一啖麵都沾滿濃厚creamy 嘅龍蝦汁😋😋軟殼蟹雖然唔係厚隻上但超高質,炸粉麵身薄身極脆身,食落去仲嗦嗦聲嫁😎自家製台式烤香腸金黃鹽酥雞只需要加$42就可以追加兩款小食又點可以錯過呢😆我地叫咗兩款夜市必食小食,烤香腸已切片,加上原粒生蒜頭🧄,超地道台式食法,鹽酥雞細細粒,一粒一口啖啖肉😆,入面仲係好juicy 嫁☺️茶香三文魚湯漬飯手掌✋長嘅三文魚柳煎得外脆外juicy,最喜歡連魚皮都係脆卜卜嘅,建議可以係加湯前先試一試原味,咁就可以自製

軟殼蟹龍蝦汁手作麵

自家製台式烤香腸
金黃鹽酥雞

茶香三文魚湯漬飯
手掌✋長嘅三文魚柳煎得外脆外juicy,最喜歡連魚皮都係脆卜卜嘅,建議可以係加湯前先試一試原味,咁就可以自製兩食啦😌,另外仲配上三款配菜,櫻花蝦、木魚片、脆米,先加入高湯再放入配菜,就可以有雙重口感

鳳梨鮮果甜酸肉
菠蘿咕嚕肉嘅升級變奏版,除咗基本嘅新鮮菠蘿粒🍍之外,仲以不同時令水果入饌🍓🫐,水果嘅天然甜味為甜酸醬加上自然香氣,炸酥肉沾上甜酸醬好惹味,送飯一流

黑朱古力杏仁可頌窩夫🥐🧇
甜品係小妹另一target ,Dinner set 大部分都會包一甜品,我地就揀咗黑朱古力🍫杏仁可頌窩夫🧇,可頌窩夫牛油香氣撲鼻,但如果可頌再脆身少少就更好
  • 茶香三文魚湯漬飯