2022-10-15
隔左一排冇乜係德福食飯,原來茶木都重新裝修過,風格簡約明亮清新。門口貼合現時主打台式飲品潮流,方便買飲野。店內座位比外面望入去多,坐低睇menu先知佢仲有主打4款茶,顛覆咗幾年前對茶木嘅印象。晚餐餐牌分別有二人餐、一人餐、散叫。食物種類繁多,令人花多眼亂,為咗諗食乜都揀咗一陣。最後揀左2份主食、2份小食、1杯野飲同2份甜品。墨魚蝦餠,炸起嚟並唔油膩,仲係彈牙有汁,不過58蚊嚟講份量並唔多。微辣半筋半肉手工伴麵估唔到仲配有一小碟前菜,麵質口感適中,味道幾好,微辣啱啱好,但對於鍾意食辣嘅人就可能差少少。墨魚鮮蝦茶香藜麥飯除左傳統台式食物,今次叫左茶食文化嘅其中一道主食,有驚喜!呢個飯相對清淡,入口之後慢慢滲岀茶味,清新。食完主菜其實都8分飽,但係甜品係有另一個胃。黑朱古力杏仁可頌窩夫上枱時仍然微熱,味道不錯,沒什麼特別抹茶花果流心歐軟係門口見到新岀品介紹,毫不猶豫咁落左單,嚟到見到真身都冇令人失望。上層生果有擺盤,打開蓋有流心麻糬,仲配上雪糕,個人覺得並金磚吐司更好。如果隻碟有先雪一雪就好,咁雪糕冇溶得咁快。今次食飯真係一改我對茶木印象,以茶入饌
最後揀左2份主食、2份小食、1杯野飲同2份甜品。
墨魚鮮蝦茶香藜麥飯
食完主菜其實都8分飽,但係甜品係有另一個胃。
黑朱古力杏仁可頌窩夫
上枱時仍然微熱,味道不錯,沒什麼特別
抹茶花果流心歐軟
如果隻碟有先雪一雪就好,咁雪糕冇溶得咁快。
今次食飯真係一改我對茶木印象,以茶入饌