2015-05-04
未黎過當然要試試啦,而且係大埔只有幾間餐廳有生蠔供應呢!主打生蠔既餐廳,menu 上例出生蠔幾十款,嚇得吓人喎。但係都要視乎季節同供應,唔係全部都有架呢 ﹗好似我本來專程黎食既 Belon 話唔啱季節,要等多一星期先有,勁失望!遇唔到蠔中之皇添!雖然驟眼望個內籠係西餐廳部局,但細看配搭同報置有點娘,茶記味道濃厚。花多眼亂,又唔知邊隻有供應,最後唯有食啲未試過架啦,問問侍應哥哥介紹其款法國既。France Pousse Claire、France Ancelin、France Gillardeau 生蠔,順時針食,由海水味淡至濃,頭兩款味道清新,淡淡海水味道,口感 creamy 邊位略帶爽口,好味道 ﹗最後一款海水味濃郁,對我黎講好咸,口感較為爽口,after taste 較長。三款法國都好肥美,另外仲有一款係跟餐既澳洲 Cofin Bay,味道較清淡,肉質較薄而爽,免強接受。生蠔一般都係跟茄汁同鮮檸,而我只需要鮮檸調味就足夠喇。諗起十幾廿年前初食生蠔時都會落大量茄汁架。意大利什菜湯,跟羅宋湯差不多,但配菜均爽口,唔會煲到腍晒,味道清淡帶什菜及鮮茄味,合格,個人比較鍾意濃湯。餐包外層非常
意大利什菜湯,跟羅宋湯差不多,但配菜均爽口,唔會煲到腍晒,味道清淡帶什菜及鮮茄味,合格,個人比較鍾意濃湯。餐包外層非常香脆,我平時都唔會食包,但依個加埋牛油真係好食喎 ﹗
香煎黑毛豚肉配芥苿黑椒汁,成日食牛好悶,轉轉口味先得。豚肉煎得香口,質感軟棉有趙口,肉味濃郁且肉汁非常豐富,點汁或淨食都好好味。個芥苿黑椒湯汁調得太稀喎,似幫黑毛豬沖身多啲,浸一浸就放入口,味香但不辣。伴碟薯蓉較粗糙,我較喜歡幼滑一點。用薯蓉卷住黑毛豬柳同吃,依個配搭都好正,超好味 ﹗
黑松露芝士蘑菇意大利飯,落錯單啦,我地係叫會意粉架﹗我地兩個同樣對 risotto 麻麻,不論港式或意式。老闆著晒火嚷著要走,本來佢已經唔多鍾意食西餐架喇,唔換喇,照食。有 Risotto 既外貌,但無靈魂。芝士味跟蘑菇味同樣陰沉,香氣不足,黑松露完全感覺唔到,飯就煮得不錯,意式脆口有趙頭。老闆食左啖唔食,乸埋塊面,我硬食左三四口,放棄。煮得唔太差,合格既,係我地不太喜歡啫。暫時食過較滿意既 risotto 係又一城 little italy!