2018-08-13
樂華邨裡面有幾個冬菇庭,原來是幾個大排檔,自今年年初全部改為企理餐廳,金大班是其中一間。內部環境尚算舒適,客人也是以街坊為主。每天有特價餐,今天13號,我叫了個燒汁西冷加例湯 $48,好平。個扒上台時覺得好薄,不過以現時的消費指數,是差不多了。食落反而有驚喜,個扒不是港式處理,無用蘇打腌甚至可以話無加調味料處理,同鬼佬做法相似。不過鬼佬就燒,而這塊扒當然不會是燒,表面也沒有港式煎扒的痕跡,表面一點油水都無,我認為這塊扒係用慢煮方法煮到7成熟左右再切片就上碟,快靚正又唔使腌又省料,食落軟身,唔太“孩”,又有肉汁,因為完全唔落其它腌料,可以食到少少肉的甘香味,始終用下价肉,要有油脂就未免不切實際,我覺得這做法是聰明的。個燒汁就真係打得麻麻地,因為太鹹太黏稠又無香味,我已經係飯食剛開始就幫襯,個汁如果再係汁爐放多陣將水份蒸發後更加鹹和黏稠,但塊扒的處理值得一贊。個例湯就係一貫茶記中湯,不提也罷。
個扒上台時覺得好薄,不過以現時的消費指數,是差不多了。
個例湯就係一貫茶記中湯,不提也罷。