2010-07-26
一行4人食晚飯, 大約都係 8 點半左右. 我地主要點小菜因同行友人不食得海鮮. 小菜choices 不多, 想點4碟菜. 但係, 其中3樣都無.. 招牌菜3弄牛肉又無, 9肚魚又話無, 椒鹽菜又話無 仲點左一個旦散, 叫亞姐而家上, 亞姐死都唔肯而家上, 話邊有人一開始食甜品架, 我地解釋想當前菜食, 亞姐爭持左好耐, 最後都話ok啦比我地即時上旦散 其實之後點左一個叫 "子薑乜乜蝦條" 因為真係無得好揀, 只好叫埋 蝦. 點知上菜時, 只係將蝦餅 (好似打邊爐果d烚蝦餅)切開好多條幼條. 我估佢 一個蝦餅份量都唔知有無, 咁樣收人78蚊?! 再黎一個叫 鼓油王太子魷. 點知佢就上錯左比左個 9 菜銀牙太子魷.. 唉, 呢間野真係好唔掂, 我地見黎錯左, 都算照收貨. 不過呢碟野真係用難食用黎形容. 甜到不得了, 甜既魷魚?!?!?! 真係好難食. 仲要份量少, 感覺好cheap, 已經唔係咩貴價野, 都要做到難食又少. 唉.食到一半了, 個旦散都未黎, 我地問亞姐, 亞姐反問我地, "真係要而家上呀?" 真係火都起埋, 我地講左幾時食就幾時啦, 駛咩佢話事要當甜品食呀.仲有點左
仲有點左佢招牌芝麻雞, 唉, 又係難食. 無雞味又鞋口. 都唔知有咩咁好食.
白飯要 11蚊一碗, 我地無叫, 叫左干燒e面. 一上台, 個賣相真係0 分. 碟邊又dirty, d 面又 跌晒出碟邊, 大兜亂 咁上. 茶記都唔會咁肉酸啦. 唉, 算. 點知味道仲差, 真係好難食, 又干又淡, 係淡到, 我地要用太子魷d 甜鼓油汁去點個面黎食.... 唉.
最後送糖水, 講左幾次要 4碗紅豆, 點知佢都係上左 3 綠1 紅, 我地話要4個 紅喎, 佢轉頭轉番 4 紅比我地, 但係, 個碗邊呢, 有綠豆糖水漬, 一條條, 又有 紅豆漬, 又係一條條, 仲加送幾條海帶絲掛係碗邊, 咁多條野掛晒係碗邊, 真係見到都嘔心.
成餐飯, 只係個 炒菜, 同埋個旦散, 係 ok的. 咁樣點做一間貴價酒家?!
到埋單, 佢仲要唔老實, 計多一個菜. 唉, 呢d 酒樓, 我打咁多字都係想唔好有人再中招.