2011-03-16 129 瀏覽
講到灣仔最多咩食肆,可能係非茶餐廳莫屬,有老字號,有新派,梗有一間係附近。我留意左順景茶餐廳好耐,一到lunch時間,門外總排著一條人龍。雖然外貌不揚,但實力非凡,令我十分滿意。見到多人讚賞焗豬扒飯,想也不想就要了焗豬扒飯,果然味道唔錯,同大家樂既味道絕對唔同,係港式焗飯既味道,有好香鮮茄味,顯然沒有加入茄膏,味道清淡許多。而豬扒也有數塊,肉質稔身,醃得味道唔錯,配合炒飯底,抵食。焗雞扒意粉,味道上雞扒比豬扒更好味,因為豬扒雖稔身,可是厚度不足,薄薄一片,但雞扒則有實感得多,而且比豬扒更加入味,意粉則以茄汁炒過,再放入焗爐再焗,好有港式茶餐廳風味。最後以一杯熱奶茶作結,香濃,順滑,有質素,可是唔夠熱係致命點。整體價錢實惠,值得一而再去幫襯,38蚊連凍飲,可以去邊到搵,對網民推介的乾炒牛河帶有濃烈的興趣。更多資料:http://hk.myblog.yahoo.com/zysk-c/article?mid=1943

焗豬扒飯
焗雞扒意