2023-01-30
中西結合,將港式茶記同西式文青咖啡室嘅概念融合係呢間餐廳嘅特色!每款菜式外觀精緻,極具創意,而食材採用中式食品、亦以中式烹煮方式製作,令人忍唔住想試下呢種嘅combination!✎ 炒貴刁 下層用咗韮黃、芽菜同火腿整成芙蓉蛋餅,上面就用咗水晶粉同粉皮代替河粉嘅質感,仲加入自家製嘅咖哩粉作調味。整體嚟講,幾濃咖哩味,似星洲炒米個種咖喱味道~食落唔太油膩,有種清新同滑嫩嘅口感!✎ 脆脆公司三文治 外層係炸腐皮,中間用米紙包住蛋、煙肉、火腿同薄切蕃茄等用料,仲加咗啲芝士。腐皮非常脆口,呢款食落偏油膩,充滿蛋香同芝士香 ,反而冇乜蕃茄帶嚟嘅清新感覺。雖然有啲油膩,但係都忍唔住食落去,比一般茶餐廳嘅公司三文治好食。✎ 鴛鴦蛋蛋蛋治 用咗煎焗蒸煮四種方式去烹煮雞蛋,製作出玉子、蛋白、咸蛋黃同蛋漿嘅形態,再夾係酥餅中間,整體口感層次多變,一時試到滑嫩感覺,一時試到鬆軟而酥脆嘅質感!
✎ 炒貴刁
✎ 脆脆公司三文治