在港島區工作生活,要知道銅鑼灣食串魚旦都十蚊、車仔面都五六十蚊位的時候,有時未去ATM拎錢口袋剩幾十蚊真係唔敢四圍亂行。昨日一行四人去開荃灣見客,途經熊貓酒店(悅來酒店)見到個餐牌:酒店環境入面食$45一個下午茶??????????????????未食lunch好肚餓之下唔食真係對唔住自己。諗都無諗,坐低一至四號佳麗各點一款。一號佳麗:角切魚生野菜沙律伴腐皮烏冬我唔食刺身,組員A話新鮮,而且用蛋絲伴底,誠意之作。二號佳麗:鮮蝦腐皮卷伴大阪海鮮餅薯角由於好肚餓,店員都未放好隻碟我已經挾起件腐皮卷,熱辣辣好感動呀~~~剛炸起好好味,大阪海鮮餅都係剛煎好辣口的,肚餓既人真係好易受感動!!!不過薯角淋左焦糖汁,我覺得一般,分開上或俾茄汁會好d。不過蔬菜沙律用個柚子汁又係開心既三號佳麗:豬軟骨拉麵伴餃子(呢位佳麗我唔記得影相,食完去左影餐廳的sample food,所以無晒湯汁。)嗯,自從吃多了一蘭變了拉麵濃味怪之後,這麵第一啖入口我覺得有D淡。OK,就一蘭的三份一價錢而言,這個份量(一上桌我就叫了聲「嘩,拱大碗?!!」真的跟一般lunch碗麵size差不多!)加上餃子,確是物超所值。湯給我喝光

一號佳麗:角切魚生野菜沙律伴腐皮烏冬
我唔食刺身,組員A話新鮮,而且用蛋絲伴底,誠意之作。

二號佳麗:鮮蝦腐皮卷伴大阪海鮮餅薯角

三號佳麗:豬軟骨拉麵伴餃子

嗯,自從吃多了一蘭變了拉麵濃味怪之後,這麵第一啖入口我覺得有D淡。OK,就一蘭的三份一價錢而言,這個份量(一上桌我就叫了聲「嘩,拱大碗?!!」真的跟一般lunch碗麵size差不多!)加上餃子,確是物超所值。湯給我喝光光,回到公司奇蹟地沒口渴,開心。

四號佳麗:雪糕鮮果伴窩夫
好好味雪糕鮮果伴窩夫
通過民意一致選出的冠軍佳麗!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

前些日子才跟朋友討論現在吃個窩夫是真心貴,沒有飲料大概都要一人八十蚊,不過店裡都擠滿年輕人。嘩,這一代年輕人真有錢!!

(試過在銅鑼灣充滿年輕男女的Green Waffle 吃過差不多100蚊的自選窩夫,難食到掉叉,年輕人有錢無味蕾嗎?)

說回花千樹的窩夫,有牛油香,軟硬也剛好,簡單配cream和雲叱拿雪糕就吃得我們四位平均年齡33歲的人好開心。我覺得應該是那個士多啤梨汁調得好是亮點。此是每日精選甜品,如果下次途經見到我一定再吃!

四個沒吃lunch的人,另外又點了個二人份的high tea set。($58一位呀酒店呀set喎唔係唔點呀 ?)
有三文魚壽司,吞拿魚壽司,鮮蝦腐皮卷,炸薯角,免治雞肉棒,芝士年糕,魚餅,仲有焦糖燉旦同綠茶紅豆旦糕,每款2件。咸點是簡單小食,反而兩款甜品是真心出色!This焦糖燉旦is my love!!!

四個人,在酒店點了四個下午茶餐,再加兩份high tea set ,埋單$326,完全是抗通漲的地球茶餐廳價錢,讚!

題外話/補充資料: 很好奇一間日本放題餐廳的甜點都如此出色,(well you know,一般這類餐廳會丟給客人的都是甜到爛牙但沒有味道的外判食物),結帳時多口問了一下,原來花千樹有自家甜點師父!還會有梳乎厘等其他甜點陸續供應。
2014-09-01
好好味雪糕鮮果伴窩夫