今次去灣仔食晚飯,想搵間老牌啲嘅茶記食飯,最後搵咗一間算得上只係半間茶記嘅華香雞,因為間餐廳主要係食雞,見到餐牌話餐廳係1988年開業,老過我本人,叫咗一個四寶套餐,一個沙茶牛腩煲,另加一杯凍好立克,夥計好有禮貌,仲驚我哋啲衫會整污糟,幫我哋安排過埋啲嘅位置坐,不過第一句同我哋講普通話,照睇我同我嘅另一半都唔似旅客,可能有好多旅客嚟呢度幫襯啦。 佢嘅四寶套餐有華香雞、茶香雞、滷水豬耳同埋滷水豬腩片,上枱個樣唔太討好,打卡就麻麻,招牌係華香雞,但真心感覺華香雞冇咩特別,唔當佢係咩特別菜式嘅情況下味道都唔錯,茶香雞反而好有驚喜,我哋兩個都覺得茶香雞比起華香雞好食,茶香雞係真係有茶葉味,係好似將茶葉煙燻咗落去啲雞度嗰隻味,唔會過分濃烈,至於滷水豬耳,同埋滷水豬腩片係合格,但唔算出色,所以再比我揀,我會揀叫個淨茶香雞。 之後嘅沙茶牛腩煲,非常出色,個沙茶汁好正,撈飯一流,後悔叫咗佢小飯,個煲係木桶加煲上,上到枱嘅時候係咋咋聲,仲好滾,所以上咗菜冇耐啲沙茶汁就越來越少,但係佢啲配菜洋蔥加少少汁撈飯已經夠晒味,個牛腩唔係話牛腩專門店食嗰啲崩沙腩,只係普通牛腩,但係啲牛腩一啲都唔差,肥瘦均勻,亦都煲

之後嘅沙茶牛腩煲,非常出色,個沙茶汁好正,撈飯一流,後悔叫咗佢小飯,個煲係木桶加煲上,上到枱嘅時候係咋咋聲,仲好滾,所以上咗菜冇耐啲沙茶汁就越來越少,但係佢啲配菜洋蔥加少少汁撈飯已經夠晒味,個牛腩唔係話牛腩專門店食嗰啲崩沙腩,只係普通牛腩,但係啲牛腩一啲都唔差,肥瘦均勻,亦都煲得好腍,沙茶好入味,絕對係有水準之作。

最後杯好立克,正如我所講,間餐廳頂多叫做半間茶餐廳,所以杯好立克都係水準之下,可以嘅唔需要叫嘢飲,整體唔錯,價錢亦尚算實惠。
四寶套餐
沙茶牛腩煲