2008-11-24
其實荃灣區的泰國菜館唔多, 金坊係其中一間, 於是搵日放工走去試下, 原來佢地係中國人做老闆, 侍應同廚師係泰國人, 即係泰國唔晒的泰國菜館, 唔同九龍城個d, 由上之下, 內而外都係泰國人我地叫左四款野食同一杯青檸梳打($16)試下, 首先係燒豬頸肉($42), 唔係熱到辣口個隻, 而且無咩炭燒味, 應該都係電爐燒, 豬頸肉比較林, 邊位燒得少少脆(其實我覺得可以再脆d), 但配上正宗泰式酸辣汁, 整體味尚算唔錯我要左個佢地話正宗的泰式海南雞飯($38), 有8-9舊雞, d雞當然無咩鮮味, 但都算嫩滑, 點佢地的自製醬汁食都幾好味, 飯亦有淡淡的香茅同雞油味, 但係就偏向油膩些少老婆則點了冬蔭公金邊粉($35), 都幾足料, 有5,6隻蝦, 因為本人唔食得太辣, 所以只係試左幾啖, 飲落去發覺都幾辣, 帶有香茅同番茄味, 但係唔夠酸, 而且無落椰汁, 少了一份椰子的香味, 不過只可能係每位廚師唔同家鄉的做法最後叫左兩隻燒雞全翼($22), 呢個即叫即燒, 一定要試, 我地等左成15分鐘, 佢地燒得好好味, 雞翼用醃料醃過再燒, 熱辣辣皮脆肉嫩, 但係又唔燶喎, 唔需要點沙嗲醬已經
最後叫左兩隻燒雞全翼($22), 呢個即叫即燒, 一定要試, 我地等左成15分鐘, 佢地燒得好好味, 雞翼用醃料醃過再燒, 熱辣辣皮脆肉嫩, 但係又唔燶喎, 唔需要點沙嗲醬已經好好味, 簡直係隻超水準的燒雞翼
以荃灣來說, 呢間泰國菜館可以係坐亞望冠, 得閒可以試下