2024-01-05
荃灣海壩街是美食集中地, 很多特色小店, 有時都會感到選擇困難, 這間台式食店主打滷肉飯和風味小食, 由台灣廚師主理, 全木質傢俬加添古樸味道。藥燉排骨套餐藥膳味好濃郁, 口感和肉骨茶很相似, 排骨肉質嫩滑, 湯底潤喉, 加上招牌嘅滷肉飯, 吃起來更加滋味。花雕麻油雞湯套餐麻油雞湯有花雕酒香, 煲完湯嘅雞仲係咁嫩滑, 都係配滷肉飯, 啱食。香腸蛋餅蛋餅酥香煙韌, 香腸甜脆, 加上醬汁和香葱, 口感有層次。大腸包小腸賣相最為吸引, 台式臘腸甜香, 糯米軟糯香滑。九層塔鹽酥雞椒鹽和酥嘅口感好突出, 雞肉嫩滑, 還有九層塔嘅清香, 味道好豐富。滷肉燙青菜鹹香嘅滷肉和清甜嘅白菜好配合, 簡單又滋味。百香果鳳梨烏龍茶(寒天)入口充滿茶香和果香, 加上寒天嘅爽脆質感, 口感豐富。百香果芒果冰茶(仙草)酸酸甜甜冰茶充滿果香, 加上軟滑嘅仙草, 感覺更加涼快。台蔡滷肉飯荃灣海壩街99號地舖#台蔡滷肉飯 #荃灣美食 #台灣菜 #滷肉飯 #藥膳排骨 #麻油雞湯 #蛋餅 #鹽酥雞 #手機食先 #美食打卡 #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅遊 #香港必喝 #香港好去處 #taitsai
藥燉排骨套餐
花雕麻油雞湯套餐
香腸蛋餅
蛋餅酥香煙韌, 香腸甜脆, 加上醬汁和香葱, 口感有層次。
大腸包小腸
賣相最為吸引, 台式臘腸甜香, 糯米軟糯香滑。
九層塔鹽酥雞
滷肉燙青菜
鹹香嘅滷肉和清甜嘅白菜好配合, 簡單又滋味。
百香果鳳梨烏龍茶(寒天)
入口充滿茶香和果香, 加上寒天嘅爽脆質感, 口感豐富。
百香果芒果冰茶(仙草)
酸酸甜甜冰茶充滿果香, 加上軟滑嘅仙草, 感覺更加涼快。
台蔡滷肉飯
荃灣海壩街99號地舖
#taitsai.hk
#hkfoodie #foodporn #hkfoodblog #foodies #foodiehk #instafood #hkfoodporn #foodblogger