2023-07-07
平時食得太多肉,今日我地想食素食,我地去左天 · 悠蔬食,位於荃新天地2地下G08-11號舖。餐廳裝潢色彩繽粉,粉紅主題餐廳,天花上藍藍的天空掛了很多熱氣球,感覺好童話,大小朋友都非常喜愛,而且打卡一位。原來素食都可以有多款不同菜式,混合了中、西、日各類素菜,款式味道都好創新。Lunch Set 甘筍地瓜扁豆忌廉濃湯配香脆法包忌廉濃湯味道濃郁順滑,飲落有啖啖的甘筍南瓜味香脆法包以為是蒜蓉包,原來是用上香椿製作,因為素食餐廳不會用五辛類的材料製作,唔好比法包賣相呃到😂黃金素叉燒配蕃茄炒蛋素叉燒用上麵筋製作,無論賣相和味道與叉燒都好相似,另外最欣賞蕃茄炒蛋,炒蛋夠滑,好入味,可以撈勻成碗飯,愈食愈開胃。鮮果脆脆芭菲賣相好吸引,入面有朱古力雪糕、士多啤梨、Oreo 朱古力餅,餅乾碎、蜜瓜粒、哈密瓜粒、亞麻籽,口感層次豐富。韓風蘆薈柚子蜜(熱)
Lunch Set
甘筍地瓜扁豆忌廉濃湯配香脆法包
忌廉濃湯味道濃郁順滑,飲落有啖啖的甘筍南瓜味
黃金素叉燒配蕃茄炒蛋
鮮果脆脆芭菲
韓風蘆薈柚子蜜(熱)