2019-03-20 62 瀏覽
今日又去荃灣廣場買野,買完就去荃灣廣場後面條街搵食,有間新開既沾麵舖呢,據介紹係荃灣區內唯一淨做沾麵的餐廳。還有介紹沾面食法的牌子。餐廳裝潢簡潔日式,清一式是4人餐枱,不用坐吧枱,枱底貼心地設掛勾讓人掛手袋,開放式廚房,桌面上用品齊全,除了有水壺有杯,仲有紙巾牙簽。調味料有炸蒜和日式辣醬,仲竟然有芝士粉👀餐牌選擇簡單,就是三款,每碗沾麵已有一隻日本半熟蛋、3塊肩胛肉叉燒、一塊紫菜、少許青蔥及味荀。我點了最簡單魚介豚骨沾麵($73),麵條粗身偏硬身但唔算彈牙,排列整齊。沾面湯頭賣相不錯,有不少蔥花,還有芝麻和少許柚子。個人覺得湯底偏薄,少了點豚骨湯膠質既感覺,掛湯力稍弱,但相對上油膩感也輕點,也凍得比較快。特別的是佢係有微微辣味的。叉燒軟薄易入口,不肥膩。味玉用上日本新紀元蛋(睇到舖頭的紙箱而個人推斷),我自己屋企都係食開呢隻,蛋黃橙黃流心杰杰的,正!食到一半,我喜歡加點檸檬醋,解解膩,也能吃到湯底另一番風味,不過因為呢個湯實在唔算膩,好像又沒此需要。吃完沾面,可以請店員加上木魚湯再喝湯。朋友點的是黑蒜油豚骨沾麵($83)賣相真的很黑很黑,黑到像芝麻糊!食落有淡淡的黑蒜味,湯底一樣稍薄,

沾面湯頭賣相不錯,有不少蔥花,還有芝麻和少許柚子。
特別的是佢係有微微辣味的。

叉燒軟薄易入口,不肥膩。

朋友點的是黑蒜油豚骨沾麵($83)賣相真的很黑很黑,黑到像芝麻糊!食落有淡淡的黑蒜味,湯底一樣稍薄,所以食完麵都仲淨左大半碗湯,但材料亦一樣豐富。
最喜歡的仍是這溏心蛋。