2019-03-28
真係唔去過都唔知,原來荃灣廣場附近開左一間,早兩日過去享和街換胎,順便嗰邊揾野食先發現有間日式餐廳,以為係拉麵店,入到去睇餐牌先知原來只係賣沾麵!6:00pm 去到,可能比較早人流唔太多,餐廳簡潔,非常日式小店感覺,座位主要以4 人檯為主,店鋪入面散發著陣陣醬油味道!落單也非常簡單,全店只賣3 款沾麵,幾款飲品,圈好交俾侍應佢哋會清潔返重用,非常環保呢一貫日式餐廳開放式廚房,可以清楚睇到廚師製作沾麵時的情況,仲可以睇到廚房幾咁乾淨,增加我對佢哋食物質量既信心!趁師傅埋頭苦幹整麵既時間,睇下貼喺牆身既小知識,因為各處鄉村各處例,為左達到最好既味道,可能每間沾麵店都有自家食法!如果有呢d知訊,我通常都會趁機睇下!話都無咁快我叫既黑蒜油沾麵就送到嚟,份量比一般既拉麵大,2 大片叉燒,個湯蒜香味十足,非常濃烈既醬油味道!已經令我食指大動!我先試一啖湯,湯汁'杰'身,膠質非常重,除了淡淡既豬骨味外,仲有麻油及黑蒜味,而且仲有大量蔥花,另到味道非常惹味,簡單d嚟講都幾重口味,建議食開濃味既朋友可以食下!煙軔既麵條本來平平無奇,加入沾麵汁後就變得更爽滑,本來重口味既湯黏上麵條後變得更易入口,蒜香滿滿
煙軔既麵條本來平平無奇,加入沾麵汁後就變得更爽滑,本來重口味既湯黏上麵條後變得更易入口,蒜香滿滿!
除左用嚟浸麵外,用嚟浸叉燒都係一絕,蔥花將叉燒味道增次升級,叉燒瞬間將湯汁索左入肉裡面,除軟稔外仲多左陣蔥油香!第一次食到日式叉燒有呢個味道,又幾得意!
最後真係第一次食到帶蔥油味既温泉蛋! 師傅一早將嫩滑既温泉蛋加入沾麵湯汁入面!
一咬開,流心既温泉蛋汁即時流晒出嚟! 生熟程度做得十分好,加少少湯汁落去食,仲多左陣蔥蒜味,相信好多人都未試過咁食温泉蛋,又係驚喜之值得推介!