2012-12-22
身為荃灣人,聯發的燒味是不容錯過的。今日午飯要去藥房買嘢,午餐就食佢啦入到去,中年阿哥,老人家,地盤三行大叔,各自為政,老人家細食,一碗切雞飯吃得津津有味;體力勞動較多的就雙拼飯一碟加例湯。我呢,叉燒燒肉飯一碟吖唔該你落左單,侍應叔叔就會記得邊個食啲乜,我就未試過"食錯嘢"碟頭都幾大,飯亦軟硬適中燒肉皮唔係件件都脆,一條燒肉通常中間較脆,邊位較un,這是可以接受的,肉地有肉汁,肉的表面的調味没有過咸,good.叉燒比較黏,夠蜜味,有人可能會覺得過甜,但我就覺得ok,部位係柳梅,肉質軟腍唔鞋口,有肉味,食到有極微量鬆肉粉,甜甜咸咸,好味。燒味豉油汁色水較淡,有花椒八角的香味,似鹵水汁多啲,唔會好咸,送飯一流!食完行去櫃枱比錢,侍應就會講個數比掌櫃你照比就得,好少收錯錢。聯發貴為荃灣老字號,出品一定唔差(我公司切豬都係佢),雖然貴少少,但荃灣最好燒味三甲一定有佢份(大集團除外),不過如果要干里迢迢來荃灣食就不必啦,市區都有佢今的質素。斬料,去聯發啦。
今日午飯要去藥房買嘢,午餐就食佢啦
我呢,叉燒燒肉飯一碟吖唔該
你落左單,侍應叔叔就會記得邊個食啲乜,我就未試過"食錯嘢" 碟頭都幾大,飯亦軟硬適中 燒肉皮唔係件件都脆,一條燒肉通常中間較脆,邊位較un,這是可以接受的,肉地有肉汁,肉的表面的調味没有過咸,good. 叉燒比較黏,夠蜜味,有人可能會覺得過甜,但我就覺得ok,部位係柳梅,肉質軟腍唔鞋口,有肉味,食到有極微量鬆肉粉,甜甜咸咸,好味。
斬料,去聯發啦。
題外話/補充資料:
有時有啲人會覺得侍應較散漫,我理解的,因為佢地個個都上哂岸,個個都唔知有幾多手滙風,可能燒臘店係用嚟過日晨。