2024-03-07
濕度接近100%嘅天氣,心情都變得很潮濕,見到小清新Peko Peko Eatery啲餐牌眼前為之一亮,感覺清爽趕走煩悶,好多款式都好想試吓。餐廳分為室外同室內,望海小露台可以飽覽汀九橋海景份外有情調,可惜當日天氣麻麻,我哋揀坐室內,好鐘意佢哋用綠色植物裝飾,令環境清新又舒適。Smoke Salmon & Peach Salad💰138HKD出色嘅擺盤已經好吸引,煙燻三文魚砌成朵花花,色彩繽紛,配料豐富,有Feta Cheese、牛油果、蜜桃、無花果、杏仁片,有巴馬火腿、桂花蜜瓜、再配上新鮮爽脆嘅沙律菜,非常適合呢個天氣食,心情都會好啲。蟹肉牛油果船 💰108HKD牛油果一分為二,在上面鋪滿蟹肉、蟹籽、蜜桃、番茄、青瓜、橄欖及少量蛋黃醬及雜果仁,配搭層次豐富,色香味俱全。蘑菇CAPPUCCINO 💰62HKD濃濃嘅蘑菇打成蓉再加入忌廉,口感Creamy,蘑菇味突出,仲伴有芝麻餅乾條。意式青醬蟹肉意大利麵💰148HKD青醬濃郁,意大利麵掛汁,蟹柳及蟹肉份量都幾滿足,伴有蘆筍好健康。釀海鮮南瓜批💰188HKD賣相好吸引,用咗原隻日本南瓜,南瓜肉勁冧,入口即溶十分綿密,連南瓜皮都系軟冧可以食
蟹肉牛油果船 💰108HKD
蘑菇CAPPUCCINO 💰62HKD
意式青醬蟹肉意大利麵💰148HKD
釀海鮮南瓜批💰188HKD
賣相好吸引,用咗原隻日本南瓜,南瓜肉勁冧,入口即溶十分綿密,連南瓜皮都系軟冧可以食得,將海鮮放在南瓜入面,有魷魚、青口,大蝦、蜆、蟹棒肉,面有三文魚子同芝士,非常香口。
Peko Peko Eatery
荃灣大河道100號海之戀商場1樓1006-1007號舖