2023-06-24
早排ViuTV 有介紹呢間餐廳,門口好低調,綠色灰色水泥牆,唔講唔知入面係食泰菜,餐廳入面樓底好高,有分成兩層,下面果層係bar枱,可以睇到水吧沖野飲😙樓上係卡位。可能ViuTV 介紹完,食食下見門口愈來愈多人等位。今次我地被安排坐bar枱。🦀泰式軟殼蟹金柚沙律$88軟殼蟹炸得香脆,整個沙律好開胃,金柚好甜,灑上腰果、炸蒜、蝦乾等配料,下底有椰菜墊底,淋上酸甜沙律醬,好開胃!🐔泰式青咖喱雞$88海鮮同咖喱係呢間舖頭嘅主打!由於我哋唔食海鮮,所以今次叫咗咖喱雞,青咖喱唔辣,但係同樣有椰香又惹味,入面有泰國茄子同豆角,雞肉好滑。🍞泰玖金磚蒜蓉包 $42我見枱枱都點,我地都跟住點。金黃色嘅蒜蓉包香脆又有蒜香,用嚟點咖喱汁簡直是絕配!🥬飛天通菜少油$78有少油option揀緊係少油啦,冇咁肥呀嘛,通菜正常發揮,上面有好多炸蒜,又香又爽口。🐷泰式乾炒豬肉河粉$108豬肉醃得入味,河粉唔會好油,要剩熱食,否則河粉會黏埋一舊。🥤飲品(除椰青)做緊買一送一優惠,青檸梳打$38,泰式奶茶$38。
🦀泰式軟殼蟹金柚沙律$88
🐔泰式青咖喱雞$88
🍞泰玖金磚蒜蓉包 $42
🥬飛天通菜少油$78
🐷泰式乾炒豬肉河粉$108
豬肉醃得入味,河粉唔會好油,要剩熱食,否則河粉會黏埋一舊。