2021-05-24
荃灣路德圍美食林立,卻只有小方糖深得我心!每每到了荃灣,我必定會去小方糖一趟😚😚事關店舖光猛企理,店員服務態度殷切,很有人情味。我最怕坊間糖水鋪由客人甫入門便開嘅設法迫客人食完再換新客人。 雖然明白香港寸金尺土,生意難做,但亦希望老闆們諒解一下客人只想與友人找個落腳點聊聊天,非在尋覓醫肚之處。幸好,小方糖完全不會趕客🐖💗今次我們點了芒果綿綿冰加小丸子 $45 + $7🍨綿綿冰附有芒果味綿綿冰、蜜糖味穀物片⭐️、黑糖珍珠和新鮮芒果粒和芒果醬🥭。整個甜品不會過甜,有濃郁芒果味。口感和層次上亦滿分,先有脆口的穀物片,配以幼滑的綿綿冰🍨,再來一口煙韌的珍珠,和juicy的芒果。夫復何求呢!額外加的小太子煙韌有糯米香,份量很多,撈埋一齊食感覺係似芒果小丸子😆😆另外一客甜品是「悟空」 $36友人每次吃完也念念不忘,我自己就沒有吃過。眼見有雪糕🍦、椰果、小丸子🍡黑糖和椰汁。他說像大雜燴,什麼都有,方便懶人做選擇😆小方糖的甜品可以話係大份夾抵食呀!夏日炎炎,我地兩個係荃灣行街行到就快中暑🥵嚟小方糖食完冰品又可安心繼續上路😸😸
今次我們點了芒果綿綿冰加小丸子 $45 + $7🍨
另外一客甜品是「悟空」 $36