2021-12-01
✨✨荃灣新Omakase ✨✨🕌 環境:寬躺,簡約日本風格~💋味道:7.5/10 (以價錢衡量,會比呢個分數)💁🏻♀️服務:親切有禮💰人均消費:$1078(中午,已計加1)📍荃灣西:弦🇯🇵荃灣西最近新開左一間Omakase, 某日經過見到佢個menu 嚇一嚇🤭因為都唔平,晚餐$1780及$2280~貴過中上環區好多出名嘅OMAKASE,所以令我同朋友好奇想去試下~睇吓係咪好好食😌係荃灣西~敢開到呢個價位,我覺得應該係好食先收呢個價😆雖然佢唔平,但個晚餐有好多野食,我驚太飽,所以先試佢哋個中午OMAKASE先😎中午OMAKASE $980(茶碗蒸*1、Sashimi *4、壽司 *7迷你丼*1、湯*1、手卷*1、甜品*1)🍵一開始食個海帶茶碗蒸~味道十分鮮甜,因為個底有好多具類~🐟刺身方面都唔錯~最有印象係~~😆👇🏻👇🏻✨象拔旁 :呢款好食~肉爽又新鮮~而且仲有好靚嘅紫蘇花配襯🌸✨蛋醋+白子:(驚喜之作)第一次食白子,本來都驚唔鍾意,但食落好有驚喜,師父將外層輕輕燒過,口感有少少外脆内軟棉棉👍🏼佢地自家嘅蛋醋都係驚喜部分😌酸甜酸甜,可以幫單調嘅白子味道提鮮,整體味道更有層次✨天婦羅帶子:
🕌 環境:寬躺,簡約日本風格~
💋味道:7.5/10 (以價錢衡量,會比呢個分數)
💁🏻♀️服務:親切有禮
💰人均消費:$1078(中午,已計加1)
📍荃灣西:弦🇯🇵
迷你丼*1、湯*1、手卷*1、甜品*1)
🍵一開始食個海帶茶碗蒸~
味道十分鮮甜,因為個底有好多具類~
🐟刺身方面都唔錯~
最有印象係~~😆👇🏻👇🏻
✨象拔旁 :呢款好食~肉爽又新鮮~
而且仲有好靚嘅紫蘇花配襯🌸
✨天婦羅帶子:粒帶子好大粒,又夠厚肉,廚師拿捏個火喉啱啱好,中間係緊熟,所以係外脆内鮮甜👍🏼👍🏼
🍣壽司方面~都不錯,最有印象係👇🏻
✨牡丹蝦:内加左少少日本柚子皮~幾清新
✨青魚 :而家係食青魚嘅季節,所以好有魚味😍我本好鍾意青魚,而家食仲加分
✨大toru :我唔太鍾意呢款,因為有筋🙈之前睇好多YouTube,啲omakase達人都話有筋即係唔掂😅但師父話日本人鍾意食大TORU就係鍾意食筋😂但師父都有補充就話如果要做到無筋都得,但就要花更多時間去處理
✨ 不過值得一讚嘅係,佢哋嘅壽司飯酸度啱啱好,好多Omakase 都會自己調個飯嘅味道,我覺得呢間好合我個人口味~~
🍚迷你丼:用左三文魚子、海膽、Toru混合,一睇就會覺得好好食嘅組合,但食落又無想像中咁好味,我覺得個海膽同魚子唔夠鮮甜,海膽都新鮮,但就應該唔係好靚果種質素🙈整體不過不失
🍲燉湯:
燉湯好好飲!師父話當由我一入座就開始整個湯,連個小茶壺一齊燉,個湯係無油~好鮮甜,都係有好多貝類,可以飲倒4小杯,份量都多🤣
總結全餐飯嘅食後感😌👇🏻
餐廳服務好好,好細心,仲不時遞上紙巾,好似有專人服侍咁😆👍🏼👍🏼好貼心
師父都好用心介紹,仲不時問吓我覺得有咩改進😊
話晒都係新餐廳~大家都謹守崗位👍🏼讚
另外值得一讚嘅係~佢個收據會放係個厚卡套比您,正正做法好似係名店買野一樣😆,我覺得咁樣好好,因為我啲收據日左攝又右攝,如果咁樣,我就會收得好好~
食材方面我自己就覺得以呢個價位~可以多少少特別啲嘅食材~或者係擺盤上花點心思~
我明白OMAKASE係重食材質素,但當餐廳本身又係咁新,而係食材方面未敢用到最好,但係呢個打卡時代~我就覺得要係外觀上再花D心思,咁先引到更多人去試先~😌✨✨