2022-06-03
荃灣站📍Olive Cafe-二訪呢間性價比高既cafe🤪上一次黎食lunch,沙津、湯任裝,今次食晚餐,質素同樣ok👍🏻兩個人的幸福($288)頭盤有沙律加餐湯,雜菜沙律酸甜開胃,餐湯就係甘筍湯,好綿好甜😋主菜有兩款,首先可以係溫泉蛋卡邦尼意粉、明太子軟殼蟹忌廉汁意粉同黑松露野菌忌廉汁意粉三選一。我地就試左明太子軟殼蟹忌廉汁意粉🍝呢個意粉好出色,忌廉汁掛麵,淡淡明太子香味😋👌軟殼蟹都唔細隻,香脆可口,唔會太油。另外一款主菜就可以簡美國IBP牛膈肌或者西班牙黑毛豬(兩款都係150g),再配露絲瑪莉燒春雞半隻、挪威三文魚柳(150g)或者原隻野生芝士虎蝦。我地就簡左牛膈肌加三文魚柳😽意想不到係用石板上,熱力十足,牛膈肌好重牛味,嫩滑有肉汁👍🏻三文魚柳相對上就冇咁吸引,同埋可能我地掛著處理牛,冇理到魚柳,最後老左少少同埋實淨左少少🤏甜品本身係雪花冰(二人份),不過今日冇晒,轉左做汽泡三色果凍😍童年味道返晒黎,同埋呢個配搭係一定好食🤪😋跟餐有餐茶,分別要左凍檸茶同菠蘿汁(加$15)。其實happy hour做緊cocktail買一送一,不過要揸車就冇辦法了~日本唐揚魷魚鬚($65)呢個魷魚鬚
兩個人的幸福($288)
日本唐揚魷魚鬚($65)
呢個魷魚鬚炸得香脆,大大條,面頭有紫菜絲,配埋沙律醬一流👍🏻
環境方面,餐廳雖然唔係新裝修,不過都企理舒服,見到有唔少街坊黎食二人餐。重點係性價比高,兩個人埋單先300鬆d,仲免加一,同朋友黎食飯傾下計都係一個唔錯既選擇。
美國IBP牛膈肌和挪威三文魚柳
美國IBP牛膈肌和挪威三文魚柳