2022-11-01
最近到訪了依間位於海濱花園,主打日式丼飯、定食的小店🍱,小店距離荃灣西地鐵站大約10分鐘路程🚶🏽♀️,沿海傍走,條路都幾好行。小店除了有多款丼飯🍱,亦有供應小食🍢和炸物🍘。丼飯加飲品🥤便可升級到套餐,包前菜、漬物、味噌湯🥣。味噌湯入面竟然有昆布、蜆肉🦪和魚板,真材實料。🍽️沖繩芝麻手羽手羽即是炸雞翼🐓,炸好的雞翼上塗了秘製醬汁並灑上芝麻🧂,醬汁甜甜地,雞翼非常香脆。🍽️ 黑松露醬迷你章魚燒迷你章魚燒更方便進食👍🏽,可以整粒放入口,每粒裏面都包住章魚粒🐙和椰菜絲,外層燒得脆口,裏面軟綿,上面擠滿了黑松露味沙律醬和柴魚,令章魚燒口感更昇華😋。🍽️ 蔥燒炒豚肉🍱薄片豚肉🐖炒香後再炙燒🔥,均勻吸收了醬汁,上面鋪滿了青蔥,令豚肉味道不單調。豚肉唔會炒得過乾,生熟度剛好,肉質香軟美味。🍽️ 大阪風竜田揚炸雞🍱炸雞🐓炸得香脆,炸粉唔會厚,裏面肉質軟嫩多汁,加上沙律醬、大阪燒汁和大量柴魚,非常惹味😋,我連鋪在底下的生菜絲🥗都唔放過,新鮮爽脆👍🏽。小店每樣食物都非常花心思💕,定價亦不高,食物全部都大大份,質素好高,相當有驚喜😍,值得支持一下。
🍽️沖繩芝麻手羽
🍽️ 黑松露醬迷你章魚燒