2023-09-10
今日係荃灣行完街同朋友去食養生火鍋; 呢間位於荃灣富華街9號地下新開嘅小店, 集合烤魚, 雞煲, 打邊爐, 酸菜魚和四川菜, 各種米線菜式; 火鍋店員推介二人套餐, 價錢超級抵食, 兩個人都只係$388, 另收加一服務。湯底湯底四選一, 有花膠竹笙雞湯, 特色香辣雞煲半隻, 冬陰功海鮮湯, 海南椰子雞半隻; 我地揀咗花膠竹笙雞湯, 個湯鍋有半隻雞, 有好多竹笙同花膠, 真材實料, 超級足料; 個湯好濃, 好香雞味, 仲有杞子, 紅棗一齊煲, 隻雞啲肉都鮮嫩。 肉類肉類二選一, 有手切雪花牛小排或者西班牙黑豚肉, 我地要手切雪花牛小排, 都幾適合打邊爐, 肉質軟滑, 又腍, 牛味香濃, 牛小排油脂分布好平均好靚, 仲要係厚切非常有口感, 超好食。丸類及餃自製四寶丸餃, 材料十分新鮮, 有超級彈牙嘅墨魚丸, 新鮮嘅蝦丸, 另外仲有兩種餃子, 雲吞及韭菜餃, 唔錯。黃豆三寶油豆腐乾, 炸枝竹, 凍豆腐; 油豆腐乾好特別, 切割形狀好似薯格, 滾完都唔會好腍; 凍豆腐就好吸湯, 好味呀! 最後仲配一盤大大的雜菜, 蕃茄, 冬菇, 金菇, 菜心, 生菜, 每款蔬菜都好鮮甜又新鮮。粉麵可選擇 幼薯
湯底
肉類
丸類及餃
黃豆三寶
最後仲配一盤大大的雜菜, 蕃茄, 冬菇, 金菇, 菜心, 生菜, 每款蔬菜都好鮮甜又新鮮。粉麵可選擇 幼薯粉, 烏冬, 出前一丁三選一; 我地揀了烏冬, 煙煙韌韌, 落足本呀!
飲品
可樂, 芬達橙汁, 王老吉。