2016-10-01 2694 瀏覽
同老公去荃灣搵野食,去到呢條不嬲多野食既食街,見到汀汀烤活魚。之前0係旺角食過唔錯,估唔到荃灣又有分店!一入門口,佢地服務好好,好熱情招呼同介紹食物比我地。雞煲同烤魚都係招牌菜,我地兩樣都想食,甘最後老闆娘推介下揀左烤魚。老公食魚唔鍾意多骨,鍾意滑,所以揀左多寶魚。火鍋料選擇都唔小,因為得兩個人,各樣都點左少少。汀汀有樣野好好,就係火鍋料有半份揀,可以切合二人需要。《泡椒烤多寶魚》烤魚上枱時係未滾既,有人會幫我地搞一搞,撈勻條魚。等10分鐘左右先滾起,期間香氣四嗌,令人好期待。終於滾起可以食喇!魚好大條好足料,魚肉好滑,無乜骨,亦好新鮮。口感方面,由於魚係預先煎過,所以魚皮有少少香口,但裡面保持住好嫩滑,抵讚。味道方面,魚肉有鮮味,而且吸收左湯底既味道,酸酸地帶微辣,幾惹味。整體黎講,口感同味道都唔錯,如果湯汁可以再濃郁一點會更加好。火鍋料方面,我地共點左7樣:二人肥牛、醉雞件、三拼餃、腐竹、炸芋頭、金菇、生菜。《二人肥牛》份量真係岩岩好二人份量,牛魔怪可以叫返普通牛。牛牛質素佳,半肥瘦,脂肪分佈好均勻,入口夠油香亦夠牛肉味。《腐竹》係我既最愛,打邊爐一定要食。半份已經好大碟,好新鮮好
烤多寶魚
《泡椒烤多寶魚》

《二人肥牛》
腐竹
《腐竹》
係我既最愛,打邊爐一定要食。半份已經好大碟,好新鮮好軟滑。
三色餃
《三拼餃》
好欣賞佢地有三拼呢個選擇,因為兩個人打邊爐真係好難點食物的。我地揀左魚皮餃、水餃同雲吞。我最欣賞雲吞,皮薄靚,料有好多蝦肉好豐富。
醉雞
《醉雞件》
一份有一大隻雞脾,酒浸滿表面。雞件好滑,好新鮮,醃製得好香有好濃郁既酒味。
金菇
芋頭
呢幾樣係比較出色,而其他幾款都唔錯,算係足料足功架。兩個人食到飽飽好滿足,埋單六百有找,價格都好合理。
2016-09-07
5 分鐘 (堂食)
烤多寶魚
腐竹