2022-09-07
幾年前去過西班牙 當地朋友帶我食tapas我好鍾意呢種每樣食少少 可以試倒好多款當時最令我印象深刻係蒜頭蝦同Tortilla蛋餅前日去荃灣廣場 發現呢間位於大壩街嘅西班牙餐廳Lunch Set主打唔同款式嘅tapas 同朋友都覺得好吸引每人都揀咗兩款自己想食嘅 再一齊分享 變得好豐富Lunch set包是日餐湯 同甜品或餐茶 當日餐湯係蕃茄湯 另外加錢轉咗個西班牙涷湯兩款湯都同樣出色 我特別鍾意佢個足料紅菜頭湯Set B 脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬 & 墨魚汁炸海鮮球豬腩肉肥瘦層層分明 最正係塊豬皮 脆得黎好鬆化雖然食完覺得好邪惡 但我絕對會為咗呢碟再返黎海鮮球外脆內軟 裡面係滿滿嘅墨魚汁漿同墨魚粒Set C 黑毛豬火腿拼盤配法包 & 西班牙蟹肉奄列黑毛豬火腿好大堆頭 望見都開心 配埋法包食真係好正除咗22個月同60個月嘅ham之外 仲有血腸Salami等等西班牙蟹肉奄列有樣又有內涵 質感好實在仲食倒一絲絲蟹肉最後當然要食埋香脆玉桂條配榛子朱古力醬佢地嘅炸野全部都好出色好鬆脆 為呢餐畫上完美句號
我好鍾意呢種每樣食少少 可以試倒好多款
當時最令我印象深刻係蒜頭蝦同Tortilla蛋餅 前日去荃灣廣場 發現呢間位於大壩街嘅西班牙餐廳
每人都揀咗兩款自己想食嘅 再一齊分享 變得好豐富 Lunch set包是日餐湯 同 甜品或餐茶
當日餐湯係蕃茄湯 另外加錢轉咗個西班牙涷湯
兩款湯都同樣出色 我特別鍾意佢個足料紅菜頭湯 Set B 脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬 & 墨魚汁炸海鮮球
豬腩肉肥瘦層層分明 最正係塊豬皮 脆得黎好鬆化
雖然食完覺得好邪惡 但我絕對會為咗呢碟再返黎
海鮮球外脆內軟 裡面係滿滿嘅墨魚汁漿同墨魚粒 Set C 黑毛豬火腿拼盤配法包 & 西班牙蟹肉奄列
黑毛豬火腿好大堆頭 望見都開心 配埋法包食真係好正
西班牙蟹肉奄列有樣又有內涵 質感好實在仲食倒一絲絲蟹肉 最後當然要食埋香脆玉桂條配榛子朱古力醬
佢地嘅炸野全部都好出色好鬆脆 為呢餐畫上完美句號