📍  皇冠呂宋芒專門店🗓️ 15 July 2023每次經過見到呢間都好想買,因為位置在商場內,門面又企理,啲芒果睇落好好食,所以擔心會好貴。今次決定一試,發現原來價錢同外面甜品店差不多。買咗以下四款芒果甜品:🥭 泰式芒果鴛鴦糯米飯 $48點單後,店員會幫忙翻熱糯米飯,翻熱後嘅糯米飯配上椰漿更香,口感剛剛好。店舖使用的菲律賓呂宋芒有香濃嘅芒果味,一盒有兩大塊芒果。外面嘅芒果糯米飯都唔平,呢個我認為值得。🥭 芒果班戟 $35一盒有兩個,切開見到一舊厚嘅芒果肉同滿滿嘅忌廉。本身好擔心,因為過往班戟嘅忌廉都會好膩。相信呢到嘅忌廉有調制過,有淡淡嘅芒果味。我食完一舊都唔覺得太膩。🥭 芒果糯米糍 XL $25一切開見到非常大塊的完整芒果肉,糯米糍的皮非常薄,所以唔會好黏口,甚至有種啖啖芒果肉嘅感覺。🥭 芒果楊枝甘露 (飲品)  $29冇哂爆芒楊枝甘露,所以就試下飲品。飲用版嘅果然比較液態,第一啖飲落比較甜,不過有埋啲果肉同柚子肉就ok。不過唔算好驚艷,試過就夠了。總結是推薦的!外面甜品店差不多嘅價錢,偏貴少許,但呢到嘅芒果全部推好甜好香,品質有保證,我認為可以偶爾幫襯。唯一美中不足係只有外賣,沒有
📍  皇冠呂宋芒專門店

芒果班戟
🥭 芒果糯米糍 XL $25

芒果糯米糍 XL
🥭 芒果楊枝甘露 (飲品)  $29

芒果楊枝甘露 (飲品)
總結是推薦的!外面甜品店差不多嘅價錢,偏貴少許,但呢到嘅芒果全部推好甜好香,品質有保證,我認為可以偶爾幫襯。唯一美中不足係只有外賣,沒有堂食。
2023-07-15